woensdag, 31. oktober 2007 - 17:39

Roermond gepikeerd over werkzaamheden aan IJzeren Rijn

Roermond

Meerdere bewoners langs het historische tracé van de IJzeren Rijn in Roermond hebben de afgelopen dagen bij de Gemeente Roermond bezorgd geïnformeerd naar de werkzaamheden op het traject dat al sinds 1991 buiten gebruik is. De gemeente is door ProRail Regio Zuid, in wier opdracht de werkzaamheden worden uitgevoerd, niet geïnformeerd, zo laat de gemeente weten.

Bij navraag is gebleken dat spoorstaven zijn (terug)gelegd op het spoorgedeelte dat drie jaar geleden was verwijderd om de noordelijke ingang van de Roertunnel in de A73-Zuid te kunnen bouwen.

Rijkswaterstaat had van België, dat nog steeds het recht van doortocht heeft op het bestaande tracé, toestemming gekregen om de spoorstaven tijdelijk te verwijderen onder de voorwaarde dat deze na gereedkomen van de tunnel weer zouden worden teruggelegd. Of het spoortraject
te zijner tijd wel of niet in gebruik zou worden genomen was daarbij niet relevant.

Nadrukkelijk stelt ProRail dat er geen sprake was van werkzaamheden op het hele traject tussen Roermond en de Duitse grens. ProRail heeft verzuimd om zowel de gemeente als de bewoners langs het spoor over de werkzaamheden te informeren. Wethouder IJff van Verkeer heeft inmiddels de directeur van ProRail Regio Zuid op het stadhuis ontboden om opheldering te komen geven. Hij is vooral niet te spreken over de door ProRail onaangekondigd genomen grote risico’s voor de bewoners in de omgeving ten aanzien van de spoorwegveiligheid. Alle overwegen zijn niet beveiligd en de bewoners houden al sinds 1991 geen rekening meer met passerende treinen.
Provincie:
Tag(s):