dinsdag, 11. december 2007 - 14:48

Rover: 'Het recht van de sterkste gaat gelden in de trein'

Utrecht

De NS-conducteur verliest per 1 januari zijn geweldsbevoegdheid. Reizigers die zich misdragen en zich niet verbaal tot de orde laten roepen, zullen bij het eerstvolgend grote station uit de trein worden gehaald door een hulpteam. Dat staat in plannen van de NS.

Reizigersorganisatie Rover vindt dat de conducteur vooral met zijn mond zijn werk moet doen, en niet met zijn vuisten. Het gaat primair om de persoonlijkheid van de conducteur, die een mengsel van service en gezag uitstraalt. Maar in noodgevallen is die geweldsbevoegdheid wel een prima stok achter de deur.

Rover vraagt zich af wat er in de praktijk van de nieuwe aanpak terecht zal komen. Vooral de vraag, in hoeverre de ondersteuningsteams op knooppuntstations daadwerkelijk beschikbaar zullen zijn baart Rover zorgen. Daarnaast bestaat de kans dat onverlaten één halte voor een knooppuntstation de trein verlaten en dus niet voor wangedrag worden gestraft.

Eveneens maakt de reizigersorganisatie zich zorgen over het risico dat in de trein 'het recht van de sterkste' zal gaan gelden, en zou dat een slechte ontwikkeling vinden.
Provincie:
Tag(s):