woensdag, 7. maart 2007 - 15:57

Ruimte voor brandnetelpark

Kraggenburg

Het bestemmingsplan van de gemeente Noordoostpolder wordt aangepast om een brandnetelpark mogelijk te maken. Brandnetelbedrijf Brennels BV heeft namelijk een verzoek ingediend om aan de Leemringweg en Mammouthweg in Kraggenburg een centrum op te richten onder de naam Brennels Buiten.Brennels is bekend van kleding gemaakt van de brandnetelplant en is opgericht door de oude eigenaren van marktplaats.nl.Het park moet 50.000 bezoekers per jaar gaan trekken.

De bedoeling is dat binnen enkele jaren tussen de Mammouthweg en Leemringweg en de Zwolse Vaart en het Voorsterbos een centrum voor brandnetelteelt en –beleving verrijst. Twee boerderijen aan de Leemringweg 19-I en 19-II worden verbouwd tot centrum waar consumenten, trendwatchers, onderzoekers en media zich kunnen informeren over de teelt van brandnetels en de verwerking van brandnetels tot kleding.

Leemringweg 21-I zal gebruikt worden als stalling voor dieren. Brennels hoopt met het park 50.000 bezoekers per jaar te trekken. Onderdeel van de beleving is een parkachtig landschap met brandnetelplantages, bamboebossen en waterpartijen. Mensen kunnen hier fietsen, wandelen, paardrijden en varen. In het hoofdgebouw komen onder andere een expositieruimte, winkel, café-restaurant en een zaal met podium en catwalk.

Aan de Mammouthweg worden ondersteunende activiteiten ontplooid, zoals onderzoek en ontwikkeling van teeltmethoden. Verder komt hier een studio voor eigen geluid- en videoproducties.

De kavels hebben nu alleen een agrarische bestemming. Voor bijvoorbeeld het parkeren en de recreatieve invulling van het gebied is aanpassing van het bestemmingsplan nodig. Afhankelijk van het aantal zienswijzen duurt een bestemmingsplanprocedure ongeveer een jaar.
Provincie:
Tag(s):