maandag, 7. mei 2007 - 15:51

Rwandeese verdachte van genocide vervolgd in Nederland

Rotterdam

Maandag is de 61-jarige Rwandees Michel B. in zijn cel in de gevangenis van Scheveningen aangehouden door de Nationale Recherche. Hij wordt verdacht van het medeplegen van genocide en oorlogs-misdrijven in 1994 in Rwanda. Dit maakt het OM bekend.

Tegen B. wordt onder leiding van het Landelijk Parket strafrechtelijk onderzoek gedaan op basis van de Uitvoeringswet Genocideverdrag en de Wet Oorlogsstrafrecht. Dit onderzoek zal zich met name richten op het horen van getuigen.

Het Rwanda tribunaal (ICTR) in Arusha heeft de strafzaak tegen B. eind april op basis van het Genocideverdrag en het Handvest van de Verenigde Naties aan Nederland overgedragen. Het is de eerste keer dat het Rwanda tribunaal een zaak overdraagt aan een ander land.

Tijdens de volkerenmoord was B. algemeen directeur van het controleorgaan voor de thee-industrie in Rwanda en erevoorzitter van een lokale Interahamwe militie. Ook was hij lid van het MRND (Mouvement Revolutionaire National pour le Devélopement), een staatspartij die nauw was betrokken bij het oprichten van milities die hebben meegedaan aan de moord op duizenden Tutsi’s en gematigde Hutu’s. Daarnaast zou hij behoren tot de Akazu, een groep personen rondom voormalig president Habyarimana , die grote maatschappelijk en politieke invloed hadden in Rwanda.

B. wordt verdacht van betrokkenheid bij verschillende aanvallen op Tutsi’s in de provincie Gisenyi en Kigali-Rural in de periode van 1 januari tot en met 17 juli 1994. Zo zou hij onder meer opdrachten aan zijn ondergeschikten hebben gegeven tot moorden op honderden Tutsi’s, die zich hadden verscholen op de heuvel van Kesho en bij de kathedraal van Nyondo.

Daarnaast zou hij betrokken zijn bij de oprichting, financiering, training en bewapening van de Interhamwe milities. Wapens zouden zijn opgeslagen in theefabrieken.

In 2005 heeft B. zich vrijwillig bij het Rwanda tribunaal gemeld. Hij heeft schuld bekend voor zijn rol in de genocide in Rwanda in 1994 en een overeenkomst gesloten met de aanklager van het Rwanda Tribunaal. Sinds 2005 zit hij om veiligheidsredenen in een cel van de internationale afdeling van de gevangenis in Scheveningen.

Hij wordt woensdag voorgeleid aan de rechter-commissaris bij de rechtbank in Den Haag.
Provincie:
Tag(s):