zondag, 16. december 2007 - 19:59

Santi Kolk vergroot zorgen Excelsior

(Elfvoetbal) Vitesse is na vijf wedstrijden zonder overwinning eindelijk uit de negatieve sleur gekomen. In het eigen Gelredome werd met 3-0 gewonnen van Excelsior, de nummer laatst van de eredivisie. Man van de wedstrijd was Santi Kolk die twee keer het net wist te vinden.

Daarmee deed de Hagenees zijn oude ploeg de das om. Maar het leek er lange tijd niet op dat Vitesse de nummer laatst van de eredivisie met ruime cijfers zou verslaan. De eerste drie kwartier was er vooral veel gebrei met de bal.

Pas na 34 minuten was er dan ook het eerste schot op doel. Jasar Takak haalde namens Vitesse uit, maar zijn schot vloog een meter over de lat. Even later was Vitesse dichterbij een goal. Santi Kolk, de meest dreigende aanvaller van Vitesse, stond na een lange bal oog in oog met Excelsior-doelman Ronald Graafland. Kolk wipte de bal over hem heen, maar de inzet kon nog net voor de doellijn worden weggewerkt door Leen van Steensel.

Excelsior hield in de eerste helft vooral tegen. Met een stevig verdedigingsblok moest vooral voorkomen worden dat er een tegendoelpunt viel. Piet Velthuizen, die deze week bijtekende tot 2011, kreeg onder de lat bij Vitesse eigenlijk niks te doen.

Na rust was er dan eindelijk de bevrijdende treffer die Vitesse en de wedstrijd nodig hadden. Het doelpunt was te danken aan het makkelijk combinerende duo Takak-Kolk. De eerste stoorde al vroeg de opbouw van Excelsior met succes. Takak veroverde de bal en stuurde Kolk weg. Met een mooie sleepbeweging passeerde hij doelman Graafland en tikte de 1-0 binnen.

Dat gaf de thuisclub meer vertrouwen, zeker omdat de eerste overwinning sinds 22 september lonkte. Excelsior moest na de achterstand uit zijn schulp kruipen en probeerde dat met de inbreng van Johan Voskamp. De lange spits bracht iets meer dreiging in het Rotterdamse spel, maar gevaarlijke schoten bleven uit.

Pas in de laatste minuten van de spannende tweede helft breidde Vitesse de voorsprong uit. De goed mee opgekomen rechtsback Paul Verhaegh verstuurde een voorzet richting het hoofd van Harrie Gommans. De lange spits stond goed, maar werd in de rug geduwd door Sigourney Bandjar. Scheidsrechter Kuipers gaf een strafschop, die Gommans zelf benutte.

Het derde doelpunt viel in blessuretijd. Een goede voorzet van Halm Megrelishvili bereikte de vrijstaande Harrie Gommans in het strafschopgebied van Excelsior. De spits leek zelf binnen te willen schieten, maar raakte de bal niet goed. Gelukkig stond Santi Kolk precies op de goede plaats en kon alsnog binnentikken: 3-0.

Vitesse stijgt door de overwinning een plek op de ranglijst en staat nu elfde. Excelsior behoudt de rode lantaarn.