zondag, 1. juli 2007 - 11:34

Scanner van 3000 kilo aan VUmc 'gehangen'

Amsterdam

Zaterdagmiddag heeft een enorme kraan een drie ton wegende MRI-scanner over het dak van de kliniek van VU medisch centrum getild waarna hij is bevestigd aan de 2e etage. De MRI-scanner is een aanvulling op de twee scanners die VU medisch centrum al in de polikliniek heeft staan. Binnenkort hoeven patiënten niet meer vanuit de kliniek naar de polikliniek, aan de andere van de De Boelelaan, te worden getransporteerd.

Een MRI-scanner maakt doorsnedes van het binnenste van het lichaam, zonder dat dit daarvoor hoeft te worden geopend. MRI is een afkorting van Magnetic Resonance Imaging, er wordt gebruik gemaakt van sterke magnetische velden. Op een MRI-scan kunnen artsen bijvoorbeeld het zenuwstelsel van een patiënt bekijken. Veel patiënten die nu nog vanuit de kliniek naar de polikliniek moeten voor een MRI-scan komen dan ook van de afdeling neurologie.

Er is lang gezocht naar een geschikte plaats in de kliniek van VUmc om de derde MRI-scanner te installeren. Voorwaarden waren een stevige fundering én een storingsvrije ruimte. Uiteindelijk is een oplossing gevonden: de MRI-scanner wordt als het ware aan de tweede etage van de kliniek ‘gehangen’. Boven en onder blijft de ruimte leeg en de scanner wordt in een koperen kooi geplaatst. Op deze manier blijft het apparaat vrij van storingen van buitenaf, door bijvoorbeeld vliegtuigen.
Provincie:
Tag(s):