zondag, 3. juni 2007 - 20:58

Schipper aangehouden met onrechtmatige vervoer gevaarlijke stoffen

Reimerswaal

De Waterpolitie van het Korps landelijke politiediensten heeft op zondag bij de Kreekraksluizen (Schelde-Rijnkanaal) een schipper aangehouden die richting Antwerpen voer met te veel gevaarlijke stoffen aan boord. Ook had het containerschip geen vergunning om op het Schelde-Rijnkanaal te varen.

De sluismeester van Rijkswaterstaat van de Kreekraksluizen
constateerde dat het containerschip in overtreding was. Zij waarschuwde de Waterpolitie. Van de totale lading van 250 containers waren er volgens de laadlijst 77 met gevaarlijke stoffen. Eerste onderzoek van de Waterpolitie en Inspectie Verkeer en Waterstaat heeft aangetoond dat er 96 containers met gevaarlijke stoffen aan boord waren. Het gaat om stoffen die brandbaar, giftig, bijtend, met water reagerend en
milieugevaarlijk zijn.

Het Nederlandse containerschip uit Ridderkerk, met een lengte van 135 meter lengte en een breedte van 14 meter, maakte een van zijn eerste reizen en voldeed nog niet aan alle veiligheidseisen. Tegen de 26-jarige schipper uit Rotterdam is proces verbaal opgemaakt voor het opzettelijk varen buiten het toegestane vaargebied en varen met een teveel aan gevaarlijke stoffen.

Het schip is stilgelegd door de Inspectie Verkeer & Waterstaat. De gehele lading moet vermoedelijk worden gelost en met een ander schip verder worden vervoerd. De laatste keer dat een schip met gevaarlijke stoffen moest worden gelost om deze reden is vijftien jaar geleden.
Provincie:
Tag(s):