woensdag, 10. januari 2007 - 11:28

School Driewegen op lijst zwakke scholen

Heinkenszand

De openbare basisschool ’t Opstapje in Driewegen is door de inspectie van het onderwijs vandaag op de lijst geplaatst van zwakke scholen. Op deze lijst staan scholen die bij de inspectie een onvoldoende scoren en die daarom extra zorg nodig hebben. De school leverde eerder al een verbeterplan in en is druk bezig om de kwaliteit op te krikken.

Op de lijst voor ‘extra zorg’ is ’t Opstapje niet zomaar terecht gekomen. De onderwijsinspectie heeft de kwaliteit van onderwijs onderzocht, op meerdere punten en meerdere momenten. Uiteindelijk is de inspectie tot de conclusie gekomen dat de school uit Driewegen op de lijst geplaatst moest worden. Mede omdat de zogenaamde eindopbrengsten, dus het kennisniveau van de leerlingen, gemiddeld niet hoog genoeg uitpakte.

Meerdere factoren hebben bijgedragen aan de kwaliteitsachterstand. Zo was er ziekte bij het personeel en veel uitval van leerkrachten. Daarnaast waren er wisselingen in de directie.

De vermelding betekent voor ’t Opstapje dat de school de kwaliteit moet verbeteren om weer van de lijst af te komen. Hier is de school meteen mee begonnen, want ze wil zo snel mogelijk van de lijst af. Dit doet de leiding op verschillende manieren. Er is hiervoor een verbeterplan ingediend bij de inspectie, dat nog goedgekeurd moet worden.

In de tussentijd is de school al druk bezig allerlei facetten te vernieuwen en verbeteren. Zo is er een nieuwe interim-directeur aangesteld. In samenwerking met RPCZ voert hij nieuwe lesmethoden in. Tevens worden er op advies van de inspectie meer toetsmomenten ingevoerd. De ouders van de kinderen zijn vroegtijdig en persoonlijk over deze door te voeren verbeteringen op de hoogte gebracht. Het schoolteam en de ouders hebben het plan hun volledige steun gegeven.
Als het verbeterplan is ingevoerd en weer aan de kwaliteitsnormen wordt voldaan, zal ’t Opstapje weer door de inspectie van de lijst afgehaald worden.
Provincie:
Tag(s):