donderdag, 1. februari 2007 - 9:15

Schoonmakers naar stadhuis in Den Haag

Den Haag

Afgelopen maandag zijn tientallen schoonmakers van schoonmaakbedrijf Basita naar het stadhuis in Den Haag getrokken. Om eens een hartig woordje met de gemeentebestuurders te spreken over de effecten van het aanbestedingsbeleid op de werkgelegenheid van de schoonmakers.

De gemeente heeft het contract met schoonmaakbedrijf Basita opgezegd om het stadhuis voortaan te laten schoonmaken door medewerkers van WSW/de Haeghe Groep. Zoals de zaken er nu voorstaan, zullen de schoonmakers van Basita daardoor hun baan verliezen. Dat pikken de schoonmakers niet. Sinds woensdag 17 januari hebben zij in groepjes iedere dag voor het stadhuis gestaan om te protesteren tegen het gemeentebeleid. Ook dreigden de schoonmakers te staken.

Tijdens het overleg in het stadhuis bleken vooral de werkgevers van de WSW/de Haeghe Groep naar een oplossing te zoeken. WSW/de Haeghe Groep wil bekijken of de mensen van Basita, die ontslagen dreigen te worden, een tijd lang voor hen aan het werk kunnen. Dit totdat Basita de medewerkers zelf kan herplaatsen. Mari Martens, bestuurder bij FNV Bondgenoten: "WSW/de Haeghe Groep hoefde eigenlijk helemaal niets te doen. Dat het bedrijf zich toch ingezet heeft voor een oplossing is zeer symphatiek. Daarom heb ik het overleg ook constructief genoemd."

De gemeente heeft volgens Martens laten doorschemeren wel wat meer geld uit te willen trekken voor de Haeghe Groep, als het bedrijf door deze tijdelijke overname hogere personeelskosten krijgt. De schoonmakers van Basita hebben hierop besloten hun dagelijkse acties op te schorten. Maar met de gemeente is FNV Bondgenoten echter nog niet uitgepraat.
Provincie:
Tag(s):