maandag, 3. december 2007 - 18:56

Sinterklaas blijft populairder dan de kerstman

Amsterdam

Sinds jaar en dag wordt het sinterklaasfeest op dezelfde manier gevierd; pakjes, familie, vrienden, chocolade letters en pepernoten zijn voor menigeen vaste ingrediënten voor een geslaagde sinterklaasavond. De animo voor de viering verschilt echter nogal eens. De afgelopen drie jaar leken steeds minder mensen warm te lopen voor de viering van de goedheilig man’s verjaardag. Dit jaar lijkt de daling echter te stoppen.

Ruim de helft van de Nederlanders gaat waarschijnlijk Sinterklaas vieren met cadeaus. Dit blijkt uit een jaarlijks terugkerend onderzoek van TNS NIPO.

De populairste dag om het heerlijk avondje te vieren is zoals gebruikelijk 5 december: 53 procent van de sinterklaasvierders geeft aan het feest op deze dag te vieren. Andere populaire dagen zijn zaterdag 1 december (14%) en zondag 2 december (15%). In het weekend kan men uitgebreid feestvieren en ook hoeven de kinderen dan niet zo vroeg naar bed. Het gemiddelde bedrag van € 133 dat men gaat besteden aan het vieren van Sinterklaas, is ten opzichte van voorgaande jaren iets gestegen. In 2005 was dit € 125 en vorig jaar € 120.

De top drie van zowel favoriet snoepgoed als van favoriete sinterklaasliedjes zijn in de afgelopen jaren ongeveer hetzelfde gebleven. De chocoladeletter (21%) blijft het populairst en deze hoort dan ook echt bij het sinterklaasfeest. Pepernoten en kruidnoten vinden ook gretig aftrek: ze zijn bij twee op de tien (20%) Nederlanders favoriet. Andere favorieten zijn de banketstaaf (17%), speculaas (12%) en marsepein (11%).

Ook dit jaar worden er weer volop sinterklaasliedjes gezongen. Op één, net als in de voorgaande jaren, staat 'Zie ginds komt de stoomboot'. 'Zie de maan schijnt door de bomen' komt op twee en 'Hoor de wind waait door de bomen' eindigt op de derde plaats.

Als we kijken naar de strijd tussen de Sint en de Kerstman, is te zien dat Sinterklaas nog een kleine voorsprong heeft. Meer dan helft (53%) van de Nederlanders viert Sinterklaas met cadeaus. Kerst vieren met cadeaus komt redelijk in de buurt: 47 procent van de Nederlanders is van plan dit in 2007 te gaan doen. Met kerst wordt er wel wat meer besteed dan met Sinterklaas: men verwacht gemiddeld € 168 te gaan besteden, tegenover de eerder genoemde € 133 voor Sinterklaas.
Categorie:
Tag(s):