maandag, 10. december 2007 - 21:16

Situatie rondom Ammoniatank weer veilig

Dordrecht

De situatie bij de huisvuilafvalcentrale aan de Baanhoekweg in Dordrecht is veilig gesteld. De omgeving en toevoerwegen, die rond 16.15 uur werden afgesloten, zijn om 18.00 uur vrijgegeven. De hele middag zijn voorbereidingen getroffen om de ammonia op een veilige manier uit de geïmplodeerde tank te krijgen. Hiervoor moest eerst de onderdruk van de tank worden opgeheven.

Dit gebeurde via een ontluchtingsleiding. De volgende stap is het wegpompen van de ammonia uit de beschadigde tank. Dit zal de komende uren gebeuren. Daarna wordt de tank schoongespoeld met water.
Tijdens de werkzaamheden om de tank te ontluchten werden omliggende toevoerwegen afgesloten en het pand van de afvalcentrale ontruimd. Het ging om de parallelweg richting Sliedrecht, de Baanhoekweg van de spoorbrug tot de afvalcentrale en het Korsmanpad (in beide richtingen).
De Gemeenschappelijke Meldcentrale kreeg op maandagmorgen 10.45 uur een melding van een geïmplodeerde tank op het terrein van de afvalcentrale aan de Baanhoekweg in Dordrecht. Hierbij is geen ammonia vrijgekomen en er zijn geen slachtoffers gevallen. In de roestvrijstalen tank, die buiten naast de afvalcentrale staat en gebruikt wordt voor de rookgasreiniging, zat nog 7 m3 ammonia. De situatie is stabiel gebleven. In overleg met het bedrijf, brandweer, politie, Milieudienst en de provincie werden een aantal preventieve voorzorgsmaatregelen genomen om te zorgen dat er bij een eventuele lekkage zo min mogelijk ammonia kan vrijkomen. Het bedrijfsverbrandingsproces is stilgelegd.
Voor vragen over het bedrijfsproces kunt u contact opnemen met HVC afvalcentrale Dordrecht via communicatieadviseur Christine Schreij op telefoonnummer: 06-511 55 441.
Voor overige vragen kunt u bellen met de perswoordvoerster van Politie Zuid-Holland-Zuid via Wilma Noordergraaf op telefoonnummer: 078-630 3965
Provincie:
Tag(s):