donderdag, 10. mei 2007 - 10:44

Sluiting melkfabriek Heiloo typisch korte termijnfout

Heiloo

"De concernleiding van Campina heeft nu eindelijk de stok gevonden om de schurftige hond te slaan. Door het verdwenen leveringscontract met de supermarkten wordt de consumptiemelkproductie in Heiloo in de ban gedaan. Komt mooi uit, met dat bedrijfsonderdeel verdiende het concern toch al het minste geld." Bestuurder Leo Bons van CNV Zuivel is niet mals in zijn commentaar op het Campina-plan om de melkfabriek in de Noord-Hollandse plaats op te doeken.

Campina maakte woensdagmiddag 9 mei bekend de consumptiemelkfabriek in Heiloo te willen sluiten. Tenminste 100 arbeidsplaatsen verdwijnen hierdoor. Leo Bons: "Campina geeft als argument dat de toegenomen concurrentie op de krappe afnemersmarkt voor grootgrutters een forse aderlating betekent.

Feit is echter dat Campina al jarenlang vrijwel niks verdient op consumptiemelk en juist rijk wordt van de kaasmakerij en overige zuivelproducten. Maar een goede aanleiding om deze bedrijfstak in Heiloo te lozen kon Campina nooit vinden. Nu dus wel. Ze hebben de stok te pakken om de schurftige concernhond te slaan."

Leo Bons is het er niet alleen niet mee eens, hij vindt het ook nog eens buitengewoon onverstandig. "Campina presenteert hier een typisch korte termijnfout in het concerndenken. In 2015 worden de melkquota afgeschaft als middel voor productieregulering. En het gerucht wil dat dit zelfs al eerder zal geschieden. Het gevolg daarvan is vrijwel zeker dat bij veehouders het aantal melkkoeien in de stal zal toenemen. En op dat moment zit Campina met een tekort aan productiecapaciteit. Vanwege een besluit in 2007 om de fabriek in Heiloo op te doeken. Een heilloos besluit, dat garandeer ik nu alvast", aldus de bestuurder van CNV Zuivel.

Namens de bond zal Bons bezwaar aantekenen tegen het sluitingsvoornemen. "Het moge duidelijk zijn dat wij van de noodzaak niet zijn doordrongen. Campina zal goed beslagen ten ijs moeten komen. Voor de leden in Heiloo zullen we ons maximaal blijven inzetten."
Provincie:
Tag(s):