zondag, 18. februari 2007 - 20:53

Sobibor in perspectief; het vernietigingskamp in de schaduw

Westerbork

Vrijwel iedereen kent de kampen Auschwitz en Bergen-Belsen. Deze concentratiekampen doen bij velen de koude rillingen over het lijf lopen. Toch is er geen kamp waar relatief meer Nederlandse joden werden vermoord dan in het vernietigingskamp Sobibor.

Van de 34.313 gedeporteerden overleefden er 18 de oorlog. Op 2 maart 2007 is het 64 jaar geleden dat het eerste transport richting vernietigingskamp Sobibor vertrok. Er zouden nog 18 volgen. Op donderdagavond 1 maart 2007 organiseren Stichting Sobibor en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork in dit kader een bijeenkomst, getiteld Sobibor in perspectief. De aanvangstijd is 19.30 uur.


Jules Schelvis, één van de 18 overlevenden, levert samen met Cees Labeur, oud-eindredacteur van Netwerk, een unieke bijdrage aan deze avond. Zij blikken aan de hand van beeld en geluid terug op de Sobiborprocessen in 1985. Bij deze processen was Schelvis één van de aanklagers. Labeur was als journalist bij de processen betrokken. Jules Schelvis zal vertellen over zijn ervaringen in het kamp en daarnaast ingaan op het lot van hen die op deze plek vermoord werden. Hij doet dit aan de hand van eigen onderzoek en een groot aantal gesprekken die hij met overlevenden voerde. Over Sobibor heeft hij het indrukwekkende boek Vernietigingskamp Sobibor geschreven, een boek dat door prof. dr. Lou de Jong omschreven is als het eerste wetenschappelijke werk over dit kamp.

De toegangsprijs voor deze avond bedraagt € 5,-. Vrienden van de Stichting Sobibor en het Herinneringscentrum Kamp Westerbork hebben vrij toegang. Indien u aanwezig wilt zijn wordt u vriendelijk verzocht dit door te geven aan het Herinneringscentrum Kamp Westerbork.
Provincie:
Tag(s):