donderdag, 26. april 2007 - 13:30

SP wil medische ongevallenraad

Den Haag

SP-Kamerlid Henk van Gerven pleit donderdag in het spoeddebat over medische fouten voor de oprichting van een Medische Ongevallenraad. Gisteren bleek uit onderzoek van bureau Nivel dat jaarlijks 1735 mensen sterven door vermijdbare medische fouten.

Eén van de aanbevelingen van het onderzoek was het structureel melden en analyseren van medische fouten. Daarvoor zou volgens de SP dus een onafhankelijke Medische Ongevallenraad in het leven moeten worden geroepen.

De raad zou onderzoek moeten doen naar de oorzaken van medische fouten en aanbevelingen doen om toekomstige fouten te voorkomen. Ziekenhuizen, artsen en verpleeghuizen zouden voortaan verplicht medische fouten moeten melden. Deze melding is vertrouwelijk en mag niet de basis zijn van een straf- of tuchtrechtelijke vervolging.

Henk van Gerven: “Niet het melden van een medische fout, maar het verzwijgen ervan moet bestraft worden. Inzicht in de oorzaken van medische fouten biedt uitzicht op het terugdringen ervan. Een Medische Ongevallenraad kan ons daar zeker mee helpen.�
Provincie:
Tag(s):