zaterdag, 15. december 2007 - 9:09

Sparta boekt knappe overwinning op Roda

(Elfvoetbal) Sparta heeft vrijdagavond voor een enorme sensatie gezorgd. De Rotterdammers boekten tegen Roda JC eindelijk weer eens een uitzege.

De laatste overwinning op vreemde bodem dateerde alweer van 17 Maart 2007 (Ado Den Haag 0-2). Vooral voor rust was Roda JC geen schim van de ploeg, die PSV vorige week zijn eerste thuisnederlaag van het seizoen bezorgde. De Limburgers creëerden nagenoeg geen kansen en speelden in een te laag baltempo. Ook de talloze afstandschoten van Oper en Hadouir vlogen keer op keer over het doel van Westerveld. Sjaak Polak (22e minuut) liet zien hoe het wel moest en schoot een vrije trap prachtig binnen: 0-1. Sparta kreeg na de treffer 'vleugels' en was met counters dicht bij de 0-2. Nathan Rutjes en Daryl Roberts faalden echter oog in oog met doelman Castro.

De gefrustreerde thuisploeg kon tot aan de rust niet gevaarlijk worden. Vlak na rust was het Charles Dissels die met een prachtige solo Roberts (48e minuut) bediende. De aanvaller tikte de bal van dichtbij simpel binnen: 0-2.

Direct na de goal was het Hadouir die dit keer wel op doel schoot. Sparta-doelman Westerveld kon de bal echter in tweede instantie controleren.

De thuisploeg bleef hopeloos naar de aansluitingstreffer zoeken. Na een voorzet van Cisse kopte Bodor met een snoekduik naast het doel van uitblinker Sander Westerveld. Enkele minuten later plaatste Sparta opnieuw een dodelijke counter. Roberts (58e minuut) kapte randje buitenspel zijn directe tegenstander Kah uit en schoot in de verre hoek binnen: 0-3. De wedstrijd leek gespeeld. Na een voorzet van Cisse schoot verdediger Schenkel (68e minuut) de bal echter ongelukkig in eigen doel: 1-3.

Dit was het sein voor Roda om nog een keer alles op alles te zetten. Ditmaal wisten de Limburgers wel kansen te creeëren. Een vrije trap van de Fauw werd gered door Westerveld, ook de rebound van Cisse werd door de routinier gepareerd.

Nadat de Roover een domme overtreding in het eigen strafschopgebied beging, schoot aanvoerder Meeuwis (79e minuut) vanaf elf meter de aansluitingstreffer binnen: 2-3. Een miraculeuze ontsnapping leek zich te ontwikkelen, maar de thuisploeg liep zich keer op keer stuk op de 'Spartaanse Muur'. De enige grote kans was voor de Fauw. Na goed doorkoppen van Cisse, schoot de Belg van dichtbij net naast.

Sparta kwam in de vier minuten extra tijd niet meer in de problemen en viert zo zijn eerste uitzege van het seizoen. De Rotterdammers klimmen door de overwinning naar de dertiende plaats. Roda JC zakt een plaats en staat nu zesde.