maandag, 17. december 2007 - 13:47

Staatsieportretten van Juliana en Bernhard voor Het Loo

Apeldoorn

Paleis Het Loo heeft twee bijzondere staatsieportretten uit 1953-1954 verworven, waarop koningin Juliana en prins Bernhard staan afgebeeld. De schilderijen zijn een geschenk van de Stichting ’t Konings Loo.

Het portret van koningin Juliana is in 1953 geschilderd door de bekende Rotterdamse kunstschilder Karel van Veen (1898-1988). De vorstin is ten voeten uit afgebeeld in een blauwgrijze galajapon van zware satin-duchesse. De weergave van de kleding roept herinneringen op aan het magisch-realistische werk van Carel Willink.

Het portret van prins Bernhard is geschilderd in 1954 en beeldt de prins af in een grijs double-breasted pak met de karakteristieke anjer in het knoopsgat. Hij heeft de hand nonchalant in zijn zak gestoken. Van prins Bernhard zijn slechts weinig geschilderde portretten bekend. Hoewel beide doeken door dezelfde kunstenaar zijn uitgevoerd en voor dezelfde opdrachtgever, verschillen ze in afmeting.

De portretten zijn afkomstig van de Kamer van Koophandel te Rotterdam. Met de schenking door de Stichting ’t Konings Loo aan Paleis Het Loo krijgen ze een passende bestemming en worden ze toegevoegd aan de omvangrijke reeks portretten van de Oranjes.

De staatsieportretten van koningin Juliana en prins Bernhard zijn vanaf 18 december tot en met 6 januari 2008 te zien in de Aanwinstenkamer in de Oostvleugel van Paleis Het Loo, geopend van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 17.00 uur.

Daarnaast zijn op Paleis Het Loo de volgende tentoonstellingen te zien:
“Kerstmis op Paleis Het Loo�, met feestelijk gedekte tafels en groenversiering, “Kinderen van Oranje�, met vorstelijke kinderportretten uit de 16de tot en met de 20ste eeuw, “Op bezoek bij de koning�, over het stalbedrijf van het Koninklijk Huis en adellijke families en “Een Koninklijk Fotoalbum, deel 8�.
Provincie:
Tag(s):