vrijdag, 8. juni 2007 - 17:11

Staking Favini van de baan; Sappi wel actiebereid

Meerssen

De staking bij papiermaker Favini in Meerssen is van de baan. De cao-onderhandelingsdelegatie van CNV Papier en karton is vrijdagmiddag akkoord gegaan met het laatste werkgeversbod, namelijk 3 procent loonsverhoging ineens, een cao voor 12 maanden en een collectieve WGA-hiaatverzekering. Onderhandelaar Jean-Marie Severijns is tevreden over het effect van de stakingsdreiging. ‘Daardoor is de werkgever gezwicht’, aldus Severijns. De staking stond gepland voor maandagochtend. Dinsdag worden de leden geraadpleegd over het jongste bod.

De CNV-bond wilde een eenjarige cao en een loonsverhoging van 3 procent per 1 april. Severijns: "Ook wij weten best dat Favini financieel niet al te veel vlees op de botten heeft. Maar de medewerkers hebben in het verleden al afgezien van loonsverbeteringen. Nu waren ze toch echt aan de beurt om mee te profiteren van de verbeterde economische vooruitzichten. Die immers ook voor Favini gelden." Om die reden is ook een resultaatafhankelijke beloning afgesproken. De exacte omvang daarvan wordt tussen ondernemingsraad en directie bepaald.

Bij Sappi in Maastricht volgen mogelijk wel acties. De leden van CNV Papier en karton hebben zich hiervoor uitgesproken. Afgelopen donderdag wezen de leden het onderhandelingsresultaat van 23 mei resoluut van de hand als ondermaats. Bij die gelegenheid sprak driekwart van de leden bij Sappi zich uit om actie te voeren.

CNV Papier en karton tilt vooral zwaar aan het feit dat Sappi alle ouderenregelingen om zeep wil helpen. Mogelijkheden om het werk(ritme) aan te passen aan de leeftijd kan voortaan pas vanaf het 60e levensjaar. Nu is dat nog 55. Ook het aantal seniorendagen, extra verlof ter compensatie van de wat hogere leeftijd, wil de werkgever in de toekomst schrappen, zo is nu al duidelijk.

Volgens onderhandelaar Albert van Damme reden genoeg om de leden bij Sappi ‘in vuur en vlam’ te zetten. ‘Het gaat hier om 750 medewerkers in Maastricht en nog eens 200 in Nijmegen die absoluut geen genoegen nemen met hetgeen de werkgever voorzet.’
Provincie:
Tag(s):