maandag, 10. december 2007 - 16:03

Stel aangehouden voor bijstandsfraude

Hoofddorp

De sociale recherche heeft vandaag, maandag 10 december 2007, een Hoofddorps stel aangehouden. De vrouw en de man worden verdacht van bijstandsfraude van ongeveer 45.000 euro. De Haarlemmermeerse wethouder Tom Horn was getuige van de actie.

Hij liep een dagje mee om van dichtbij mee te kunnen maken wat het werk van de sociale recherche betekent. De wethouder is te spreken over het onderzoek dat aan de aanhouding voorafging en over het optreden van de sociale recherche van vanochtend. De aangehouden Hoofddorpse vrouw ontvangt sinds eind 2004 een bijstandsuitkering van de gemeente als alleenstaande ouder.

Zij blijkt echter al sinds begin 2005 samen te wonen met een werkende man. De man staat in het bevolkingsregister ingeschreven op het adres van zijn ouders, maar woont feitelijk bij de vrouw.

Hierdoor heeft zij geen recht op de uitkering. Na een onderzoek van ongeveer drie maanden heeft de officier van justitie te Haarlem opdracht gegeven om de twee aan te houden. De vrouw omdat zij de gemeente Haarlemmermeer niet heeft gemeld dat zij samenwoont. De man omdat hij voordeel heeft gehad van de uitkeringsgelden.

Beiden zijn op het politiebureau ingesloten voor verhoor en hebben tegenover de sociale recherche bekend. Het bedrag dat van het stel wordt gevorderd door de gemeente Haarlemmermeer bedraagt ongeveer 45.000 euro. Ook moeten zij zich verantwoorden voor de rechter. De sociale recherche staat jaarlijks vier á vijf keer onverwacht bij mensen op de stoep in verband met bijstandsfraude.

Verder worden ongeveer twintig onderzoeken verricht die niet resulteren in een aanhouding. Per jaar wordt voor zo'n 200.000 tot 300.000 euro aan fraude met bijstandsuitkeringen opgespoord. Voor opsporing van fraude beschikt de gemeente Haarlemmermeer over diverse computerbestanden die kunnen worden geraadpleegd. Verder trekt de sociale recherche tips na die zij van burgers ontvangt.
Provincie:
Tag(s):