woensdag, 7. februari 2007 - 8:36

Stofexplosie bij houtvezelbedrijf

Winsum

Dinsdag 6 februari kwamen even na 18.00 uur bij de Gemeenschappelijke Meldkamer Groningen meerdere meldingen binnen van een mogelijke explosie en rookontwikkeling in een bedrijf aan ‘t Aanleg in Winsum. Bij aankomst van de brandweer bleek er daadwerkelijk een explosie bij een van de transportbanden te hebben plaatsgevonden. De loods van Logispan, een houtvezelbedrijf, stond vol rook.

Omdat het pand vol rook stond, werd een tweede korps uit Baflo gealarmeerd met extra ademluchtmateriaal. Met een warmtebeeldcamera kon men verschillende smeulbrandjes opsporen en blussen.

Na uitgebreide verkenning en controle van de loods kon om 22.55 uur het sein brand meester worden gegeven. De verkenning heeft langere tijd geduurd. Dit kwam mede door mogelijk gevaar op stofexplosies. Men moest voorzichtig te werk gaan om er voor zorgen dat er geen stofwolken konden ontstaan die zouden kunnen ontbranden. Verder moesten er ook diverse machines uit elkaar geschroefd worden om te checken of er geen smeulend materiaal in zat.

Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan.
Naar de exacte oorzaak van de explosie zal door de technische recherche van de Regiopolitie Groningen onderzoek worden gedaan.
Provincie:
Tag(s):