vrijdag, 20. april 2007 - 8:32

Stopera wordt CO2 neutraal

Amsterdam

Wethouder Marijke Vos maakte deze week bekend dat de Stopera in 2008 CO2 neutraal moet zijn. Zij deed dit tijdens een persconferentie 'Hier start Klimaatneutraal' die op woensdag 18 april plaatshad. Het stadhuis/muziektheater zal het eerste gemeentelijke gebouw zijn dat niet langer bijdraagt aan klimaatverandering.

Verminderen én compenseren
De stopera wordt klimaatneutraal door energievermindering in verlichting en verwarming. Neutraal betekent verminderen waar kan en elders compenseren voor de uitstoot die onvermijdelijk is. Dit kan onder andere door de aanplant van bomen en het investeren in milieuvriendelijke energie in ontwikkelingslanden.

Het goede voorbeeld geven
Deze aankondiging komt bovenop bestaande plannen. De gemeente wil het goede voorbeeld geven door het milieu te verbeteren en minder bij te dragen aan de opwarming van de aarde. Zo rijden alle trams al op groene stroom, zijn 90% van de auto’s van de gemeente voorzien van een gesloten roetfilter en rijdt een aantal GVB bussen op waterstof. In 2015 moet het gehele bedrijf de gemeente Amsterdam in 2015 CO2-neutraal zijn.

Daarnaast wil de gemeente haar inkoopkracht gebruiken als impuls voor het bedrijfsleven om milieu- en energievriendelijke diensten en producten te bevorderen. Ook gaat de gemeente in de koplopersalliantie samen met woningbouwcorporaties, commerciële verhuurders, banken en energiebedrijven aan de slag om het energieverbruik in de bestaande woningvoorraad drastisch terug te dringen.
Provincie:
Tag(s):