vrijdag, 19. januari 2007 - 10:36

Stormschade en overlast in Leeuwarden

Leeuwarden

De hevige storm heeft ook in Leeuwarden voor veel overlast en schade gezorgt. Politie, brandweer en gemeente hebben de hele dag en avond de handen vol gehad aan de vele meldingen over omgewaaide bomen, los hangende daklijsten, daken die dreigen weg te waaien en rondvliegende dakpannen.

Vanwege het gevaar van vallende dakpannen en boomtakken werd het advies gegeven om binnen te blijven. De hele dag werden er geen bruggen geopend voor het scheepvaartverkeer.

Op donderdagmiddag werd de Groningerstraatweg in beide richtingen afgesloten, omdat de luifel van het Q8-tankstation wegwaaide. Eerder werd een deel van een dak van een beddenzaak aan de Voorstreek al vernield. Vanwege gevaar werd ook daar de omgeving afgezet.

In de namiddag werd de Nieuweweg afgezet vanwege wegwaaiende panelen van het pand van Halfords. Tegen de avond assisteerde een bouwbedrijf bij loswaaiende luiken van De Waag. Aan de Weaze en in de Poststraat waaiden dakpannen van de daken. Een deel van de Drachtsterweg bij het Drachtsterplein (richting Tijnjedyk) werd 's avonds in beide richtingen afgesloten, nadat rondvliegend bouwmateriaal van een nabijgelegen bouwplaats een gevaarlijke situatie opleverde.

Op het NS-station waren 's avonds rond 21.00 nog enkele tientallen gestrande reizigers aanwezig. Zij konden niet meer naar huis, omdat de treinen en een groot deel van de bussen niet meer reden. De meeste mensen konden zelf opvang regelen bij familie of bekenden in de stad. De gemeente organiseerde voor hen het taxivervoer. Een tweetal personen die zelf geen onderdak kon regelen werd ondergebracht in het Campanillehotel te Goutum. De hoteleigenaar bood hen een kosteloze overnachting aan.

Overal in de stad zijn bomen omgewaaid; de hulpdiensten ontvingen zo'n 150 meldingen. Veel omgewaaide bomen richtten schade aan gebouwen of abri's (o.a. in Bilgaard) aan. In de Knoopstraat heeft de gemeente een aantal bomen preventief omgezaagd, omdat ze op de nabij gelegen school dreigden te vallen. In de Vosseparkwijk is een monumentale boom uit 1911 vernield.
Provincie:
Tag(s):