vrijdag, 19. januari 2007 - 9:58

Stormschade op 160 miljoen euro geschat

De verzekerde schade aan gebouwen als gevolg van de storm, die op 18 januari over Nederland raasde, wordt op 160 miljoen euro geschat. Vooral Noord-Holland en de noordelijke provincies zijn getroffen. Hier bedraagt de totale schade naar verwachting 60 respectievelijk 20 miljoen euro. De schade is flink hoger dan de schade van 15 miljoen euro die de storm op 11 januari heeft aangericht. De schade van de vorige zware storm in 2002 bedroeg 100 miljoen euro. Dit heeft het Verbond van Verzekeraars vrijdag bekendgemaakt.

Verzekeraars zullen vandaag alle zeilen bij zetten om de klanten te helpen en de schade zo snel mogelijk te inventariseren en te herstellen. Het herstel van de schade heeft daarmee de hoogste prioriteit om zo meer schade te voorkomen. De stormschade zal in de regel gedekt zijn door de opstal en/of inboedelverzekering. Schade aan de auto wordt alleen vergoed als particulieren hiervoor verzekerd zijn.

De schatting van de totale stormschade is gebaseerd op het stormmodel van het Centrum voor Verzekeringsstatistiek (CVS) van het Verbond van Verzekeraars. Het CVS heeft dit model ontwikkeld op basis van cijfers over stormschades van particulieren en bedrijven sinds 1987. Het CVS beschikt over historische schadegegevens van de meeste Nederlandse verzekeraars.

Op basis van stormen uit het verleden, waarvan de exacte schadebedragen, duur van de storm en windsnelheden bekend zijn, wordt een schatting gemaakt voor nieuwe stormen die zich voordoen. Het stormmodel gebruikt de data van tien verschillende weerstations verspreid over het land. Op basis van deze lokale metingen wordt een schatting gemaakt van het totale schadebedrag in Nederland. De gemiddelde windsnelheid heeft de meeste invloed op de totale schadeomvang.
Categorie:
Tag(s):