zondag, 11. februari 2007 - 14:35

Strijdlustig ADO krijgt te weinig tegen Ajax

ADO Den Haag heeft vanmiddag op ongelukkige wijze verloren van Ajax. In het Zuiderpark werd het, mede dankzij een op wraak beluste Klaas-Jan Huntelaar, 1-2.

Ajax mistte Urby Emanuelson en Thomas Vermaelen vanwege blessures. Olaf Lindenbergh begon daarom als linskback. Johnny Heitinga was wel fit genoeg bevonden en startte in het centrum van de verdediging naast Jaap Stam. Trainer Henk ten Cate had ook weer een plaatsje ingeruimd voor Edgar Davids, Leonardo en Ryan Babel. Huntelaar moest opnieuw op de reservebank plaatsnemen.

Bij ADO Den Haag nam doelman Richard van Nieuwkoop plaats onder de lat. Ook Said Bakkati kreeg de voorkeur boven een directe concurrent: Stijn Vreven. Verder positioneerde coach Lex Schoenmaker Santi Kolk, Michael Mols en Rick Hoogendorp in de aanval.

Het wedstrijdbeeld in de eerste helft was zoals van te voren verwacht kon worden. Ajax probeerde goed te voetballen op de stroeve grasmat en ADO kletste er bovenop. Dat leverde geen prachtig spel, maar wel vermakelijke duels op.

In de 20ste minuut viel de eerste goal van de wedstrijd. Tininho stuurde Kolk weg, die eerder bij de bal was dan de verkeerd timende keeper Maarten Stekelenburg. De aanvaller verraste met een mooie en perfect geplaatste lob: 1-0. Ajax ging vervolgens hartstochtelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar strandde te vaak in de kluwen spelers voor het ADO-doel. Bovendien hadden de lichtvoetige Babel en Leonardo alle moeite om overeind te blijven op het zompige gras. Van afstand waren de Amsterdammers wel gevaarlijk. Zo schoot Stam in zowel de 35ste als 45ste minuut rakelings naast/over.

Een minuutje later had Hoogendorp ADO zelfs op 2-0 kunnen brengen, maar zijn vrije trap miste net doel. Ondertussen nam de irritatie toe bij Ajax. Vooral Davids en Wesley Sneijder protesteerden, soms terecht, bij arbiter Braamhaar, die verder een prima wedstrijd floot.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet: Ajax viel aan, ADO loerrde op de counter. De thuisploeg werd op die manier bijna succesvol, maar Mols kopte net naast. In de 58ste minuut, toen de tegenvallende Tom de Mul was vervangen door een op revanche beluste Huntelaar, trapte Sneijder een corner voor het doel van Van Nieuwkoop. De arme goalie liet de bal totaal onnodig los, waardoor Heitinga een niet te missen kans kreeg. De verdediger faalde dan ook niet van dichtbij: 1-1.

Twaalf minuten later was de keeper van ADO opnieuw ongelukkig. Davids bediende met de hak Huntelaar, die aanlegde voor een schot. De bal werd van richting veranderd, waardoor van Nieuwkoop kansloos was. De wedstrijd bleef daarna antrekkelijk en zowel Ajax als ADO kreeg kansen op een nieuw doelpunt. Slordigheid in de afronding en goed keeperswerk van de doelmannen stond een verder scoreverloop in de weg. Huntelaar kopte bijvoorbeeld nog op de lat en de andere invaller, Kenneth Perez, schoot een vrije trap net naast.

Al met al kreeg een niet echt vlot spelend Ajax door de overwinning wel erg veel. ADO had op basis van vechtlust en passie zeker een puntje verdiend. Ajax staat nu nog maar twee punten achter op koploper PSV, maar de Eindhovenaren komen vanmiddag nog in actie. ADO staat troosteloos onderaan met twee punten achterstand op RKC Waalwijk.