vrijdag, 6. april 2007 - 12:08

Surrealisme in Franeker

Franeker

Zaterdag 14 februari uur opent kunstenaarsvereniging FACIT haar derde expositie op rij. Rian Vis van Heemst uit Achlum exposteert objecten terwijl de bekende Franeker kunstenaar Murk van Stralen een speciale collectie van zijn surrealistische schilderijen zal tonen.

Rian Vis van Heemst s geboren in Gelderland uit een Haagse moeder en een Zeeuwse vader. Haar jeugd heeft zij doorgebracht in Arnhem. Haar hele leven is de Achlumse met kunst bezig geweest, dans, tekenen, theater. Grotendeels autodidact, met lessen op de vrije universiteit in Arnhem en lessen van Kunstenaar Juriun Jansen uit Arum. De hoge school in Leeuwarden (creatieve therapie) was de aanleiding om jaren geleden met klei door te gaan en veelal figuratieve objecten te maken Rian heeft nu sinds 5 jaar een eigen atelier in Achlum.

Murk van Stralen heeft inmiddels een naam verworven op het gebied van surrealistische schilderkunst. Samen met enkele andere kunstenaars, waaronder Jerre Hakse, heeft Murk in het verleden lessen van Jan Murk de Vries gehad, waarbij de vlakverdeling, de compositieleer en het perspectief veel aandacht kregen. In die tijd begon Murk ook zijn eerste exposities, bezocht hij kunst-markten en nam hij deel aan tentoonstellingen.

Murk van Stralen heeft in de loop der jaren een wezenlijke bijdrage gedaan aan het Surrealisme in Nederland en bovenal in Friesland, waarbij niet onopgemerkt moet blijven, dat de artistieke voedingsbodem voor Surrealisme, met name in de provincie, niet bepaald vruchtbaar genoemd kan worden.

De opening is op zaterdag 14 april om 4 uur in de middag De expositie in de Franeker Management Academie zal te zien zijn tot en met 3 juni. De FMA op het Oud Kaatsveld 2 zal daartoe open zijn op iedere 1e en 3e zondag van de maand, van 13.00 tot 17.00 uur
Provincie:
Tag(s):