maandag, 26. november 2007 - 17:37

Taakstraf voor in kist stoppen van vrouwelijke matroos

Arnhem

Een 25-jarige korporaal/kwartiermeester en een 24-jarige matroos, voormalig opvarenden van Hr. Ms.Tjerk Hiddes, zijn maandag door de militaire kamer van de rechtbank Arnhem veroordeeld tot 30 uur voorwaardelijke taakstraf voor het feitelijk aanranden van een collega-militair. Dit heeft de rechtbank in Arnhem maandagmiddag bekendgemaakt.

Zij hebben in de periode 2004-2005 tijdens de operatie Enduring Freedom samen met een collega een matroos in opleiding tegen haar wil in een kist gestopt en over dek gekanteld.

Een 33-jarige korporaal/kwartiermeester werd tot 20 uur voorwaardelijke taakstraf veroordeeld wegens het als meerdere toelaten van deze handelingen. De rechtbank heeft één van de verdachten, die eveneens werd verweten het incident als meerdere te hebben toegelaten, vrijgesproken wegens het ontbreken van bewijs.

Ook werd één van de verdachten vrijgesproken van de beschuldiging dat hij de betreffende matroos in opleiding op een ander moment tot haar middel buiten boord van het varende schip zou hebben gehouden omdat ook hiervoor het bewijs ontbreekt.

De rechtbank heeft bij haar strafmaat enerzijds rekening gehouden met het feit dat de zaak al geruime tijd geleden heeft plaatsgevonden en aanvankelijk onderdeel was van een veel groter onderzoek waarbij sprake leek van ernstige misstanden aan boord van Hr. Ms. Tjerk Hiddes.

De media hebben daar indertijd veel aandacht aan besteed, wat zijn effect op de verdachten niet heeft gemist. Daarvan is slechts het onderhavige, naar verhouding minder zwaarwichtige vergrijp, overgebleven. Anderzijds heeft de rechtbank meegewogen dat het slachtoffer door het handelen van verdachten de nodige pijn, angst en vernedering heeft ondervonden.
Provincie:
Tag(s):