woensdag, 13. juni 2007 - 15:20

Tangodansers op Waagplein

Alkmaar

Op vrijdag 15 juni dansen twee professionele dansers de tango op het Waagplein tijdens de Alkmaarse kaasmarkt. Bandoneonist Carel Kraayenhof zal om 10.00 u. de kaasbel luiden en hiermee de markt openen. Kraayenhof is vooral bekend vanwege zijn uitvoering voor prins Willem Alexander en prinses Maxima. Vanwege het Tangofestival dat vanaf 12 juni in Alkmaar wordt gehouden treedt Kraayenhof op.

Van 12 tot en met 17 juni vindt in Alkmaar het tangofestival “Tango à la Carte� plaats. Op vrijdagavond tijdens dit festival laat choreografe Suzy Blok haar nieuwe choreografie Me Entrego = I surrender in première gaan in theater De Vest.

Op de kaasmarkt geven Sara Del Barrio Benito en Ederson R. Xavier onder leiding van Suzy Blok een voorvertoning van elementen uit deze voorstelling. Zij zullen daarbij tussen de kaas en de kaasdragers door dansen. Tijdens het festival kan op vele plaatsen in de stad worden gedanst op (live) tangomuziek en kan de tango in al zijn facetten worden beleefd (ook voor niet-dansers).

De bekende bandoneonist Carel Kraayenhof zal voor deze gelegenheid de kaasmarkt openen met het luiden van de kaasbel. Kraayenhof is een bekende in de internationale tangoscène, zoals onder meer blijkt uit de hoge culturele onderscheiding die hij in 2005 van de Argentijnse regering in ontvangst mocht nemen.

Midden jaren zeventig kwam Kraayenhof via de folkmuziek en de trekharmonica in aanraking met de bandoneon, het passionele instrument dat hem in de greep bracht van de Argentijnse tangomuziek. In 1988 richtte hij zijn tangosextet ‘Carel Kraayenhof y su Sexteto Canyengue’ op. Carel Kraayenhof werd in 2002 wereldbekend door ‘de traan van Máxima’ tijdens de uitvoering van “Adiós Nonino� (Astor Piazolla) bij de huwelijksvoltrekking van prins Willem Alexander en prinses Máxima.

Voorafgaand aan de opening van de kaasmarkt wordt Kraayenhof ontvangen in het Stadhuis door de Wethouder van Cultuur Hans Meijer. Na het luiden van de kaasbel krijgt hij een rondleiding over de kaasmarkt.
Provincie:
Tag(s):