zondag, 18. november 2007 - 17:47

Taxichauffeurs zoeken confrontatie met politie

Utrecht

In de nacht van vrijdag 16 op zaterdag 17 november zijn acht mannen (waarvan vier taxichauffeurs) aangehouden bij ongeregeldheden rondom de aanhouding van een taxichauffeur. Twee mochten na een uur het bureau weer verlaten en vijf van hen binnen zes uur. Een 22–jarige man uit Utrecht zit nog vast op verdenking van het plegen van geweld tegen een agent.

Omstreeks 04.00 uur constateerde de politie hinder op de Lange Jansstraat, omdat taxi’s parkeerden op plekken waar dat niet is toegestaan. Agenten vroegen de taxichauffeurs om door te rijden, maar één van hen, een 25-jarige man uit Utrecht, weigerde. Na herhaaldelijke vorderingen bleef hij weigeren, waarop hij een bekeuring kreeg. Toen hij deze aannam, beledigde hij de agent grof. De man werd hiervoor aangehouden.

Omstanders – niet alleen chauffeurs – bemoeiden zich met de situatie. Een 22–jarige man uit Utrecht gaf een agent een trap in zijn rug en tegen zijn been. Hij werd aangehouden, verzette zich en daarom zagen de agenten zich genoodzaakt om geweld te gebruiken. Op dat moment werd het onrustig. Meerdere taxichauffeurs en uitgaanspubliek verzamelden zich en daarom kwamen ook meerdere agenten naar de Lange Jansstraat. De politie heeft wapenstokken gebruikt en dreigde om pepperspray te gebruiken om publiek op afstand te houden. Nog eens zes personen werden hier aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel of vordering, het veroorzaken van gevaar op de weg en opruiing.

De nacht later, van zaterdag 17 op zondag 18 november, kreeg de politie omstreeks 00.45 uur informatie dat enkele chauffeurs opnieuw de confrontatie wilden opzoeken en straten wilden blokkeren. In deze nacht zijn op de Lange Jansstraat en het Vredenburg twee chauffeurs bekeurd en is er één aangehouden. Een 22-jarige man uit Utrecht maakte provocerende opmerkingen en probeerde medestanders te vinden. Hij kreeg een bekeuring en zijn vergunning is ingenomen.

Een 24-jarige man uit Utrecht bemoeide zich met deze situatie en besloot met zijn taxi de weg te versperren. Zijn auto is weggesleept en zijn chauffeurspas is ingenomen. Een derde chauffeur, een 41-jarige man uit IJsselstein is aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel/vordering en opruiing. Een 22-jarige man uit Utrecht is eveneens aangehouden voor het niet voldoen aan een bevel/vordering. Omdat hij zich tegen zijn aanhouding verzette, is pepperspray gebruikt.

De taxistandplaats op de Neude heeft de politie enige tijd afgesloten om te voorkomen dat de taxichauffeurs zich daar zouden verzamelen. Chauffeurs die zich vervolgens op het Vredenburg verzamelden, zijn daar weggestuurd. Op het taxiplatform is de politie in verband met onderlinge spanningen tussen chauffeurs enige tijd aanwezig geweest om de openbare orde te bewaren. Omstreeks 05.00 uur was het weer rustig.
Provincie:
Tag(s):