donderdag, 13. december 2007 - 14:42

Tbs na moord op vader

Amersfoort

Een 25-jarige man uit Amersfoort die op 31 december 2006 zijn vader met messteken om het leven bracht moet ter beschikking worden gesteld. Dat heeft de rechtbank Utrecht donderdag gelast. De rechtbank acht bewezen dat de man zijn vader vermoordde, maar ontsloeg hem van alle rechtsvervolging, omdat hij ten tijde van zijn daad onder invloed was van een psychose. De rechtbank heeft hem volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Verschillende deskundigen kwamen tot de conclusie dat de man langdurige behandeling nodig heeft, maar verschilden van mening over de vraag welke maatregel moest worden opgelegd. Deskundigen van het Pieter Baan Centrum adviseerden de rechtbank de man voor de duur van één jaar in een psychiatrisch ziekenhuis te plaatsen, terwijl twee andere deskundigen Tbs met dwangverpleging adviseerden.

De rechtbank nam dat laatste advies over, omdat de kans op herhaling – ook al is die niet acuut –volgens deskundigen nog wel aanwezig is. Daarom kan niet volstaan worden met plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis, omdat deze behandeling maximaal een jaar duurt. Een eventuele verlenging van de behandeling zou dan mede afhankelijk zijn van de medewerking van de veroordeelde.

De maatregel Tbs biedt naar het oordeel van de rechtbank wel voldoende ruimte om de beoogde terugkeer van verdachte in de maatschappij gestructureerd en met voldoende waarborgen omkleed te laten verlopen.
Provincie:
Tag(s):