dinsdag, 22. mei 2007 - 22:21

Terminal in Haven Amsterdam wordt verder uitgebreid

Amsterdam

De overdekte terminal Waterland in de Westhaven heeft onlangs toestemming gekregen om zijn terrein aan de Westhaven met 5 ha uit te breiden. Dit werd afgelopen dinsdag 22 mei bekend gemaakt. De terminal staat bekend als de all-weather-terminal vanwege de overdekte overslag van stukgoed, waardoor overslag mogelijk is ongeacht de weersomstandigheden.

Mede door deze innovatieve aanpak zijn de overslagcijfers van Waterland van 1998 tot 2006 gegroeid met 500%.
Waterland beschikt al over twee overdekte overslagterminals van respectievelijk 80 m en 100 m lang. Binnenkort komt hier een derde overdekte terminal van 80 m bij.

Verder zal ook een diepzeekade van 340 m worden aangelegd, waarover de roll on/roll off lading via de schepen van rederij Höegh, met o.a. lading van Hitachi, geladen en gelost zullen worden. Bijzonder is nog dat een zogeheten ro-ro-ponton wordt ontwikkeld die de aanwezige ro-ro-ligplaats zal vervangen.

Via dit ponton zullen de kustvaartschepen, beladen met nieuwe Nissan auto's, met een klep aan de achterzijde worden gelost en geladen. De auto's zijn bestemd voor de Koopman Carterminal, welke naast de Waterland Terminal ligt.

De nieuwe derde all-weather-terminal zal ook een belangrijke overslagfunctie voor de houtbedrijven JNP en Stora Enso vervullen. Deze bedrijven zijn momenteel nog gevestigd in de Minervahaven, maar zullen in de loop van 2007 een nieuwe locatie vinden achter de Waterland Terminal. De bedoeling is om JNP en Stora Enso door middel van een aangedreven rollenbaan te bedienen, hetgeen intensiever kadegebruik mogelijk maakt.

De uitbreidingen zullen in het eerste kwartaal van 2008 gereed zijn.
Provincie:
Tag(s):