maandag, 17. december 2007 - 20:52

Tien jaar bouwen aan zuinige energie

Delft

Na tien jaar lang werken, zijn alle oude elektriciteitsnetten in Delft vernieuwd. De nieuwe netten gaan zuiniger om met energie en kunnen zonder problemen intensief gebruik aan van ‘zware’ apparaten. De gemeente Delft en ENECO NetBeheer dragen hiermee bij aan een duurzame stad, een onderwerp dat momenteel wordt besproken op de VN klimaattop in Bali.

De twee partners zien het project als start voor een duurzame samenwerking. Voorafgaande aan de fusie van Energie Delfland (onderdeel van Gemeente Delft) met ENECO in 2001, kreeg ENECO de opdracht om leveringszekerheid en betrouwbare energie te bieden aan Delft. Tijdens de officiële ingebruikname van de netten op 17 december a.s. worden de netten daarom getest door een inwoner uit Delft. Beide partners hebben, na een positieve test, meer plannen voor een duurzame stad: zte verwarmen. Hiernaast maakt de gemeente van het nieuwe stadskantoor een voorbeeld van duurzaam bouwen en energiebesparing. Ook ENECO NetBeheer innoveert door het plaatsen van slimme meters. Hiermee kunnen particulieren op elk moment van de dag zelf hun verbruik controleren.

Voor het vervangen van het 3 x 220 Volt-net door een 3 x 230 / 400 Volt-net, is een grote groep woningen op nieuwe kabels aangesloten. Daarna volgde de binneninstallatie bij de bewoners: meter wisselen, groepenkast wijzigen en apparatuur aanpassen, die op 3 fasen elektriciteit werkt zoals motoren en elektrische kooktoestellen.
Provincie:
Tag(s):