maandag, 26. november 2007 - 23:00

Tientallen slachtoffers van huizenfraude Rotterdam

Rotterdam

De laatste jaren zijn honderden mensen in Rotterdam het slachtoffer geworden van frauduleuze verkopen van koopwoningen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de gemeente Rotterdam, waar het actualiteiten programma Nova maandagavond over bericht.

Zeker 20 notarissen en taxateurs in de regio Rotterdam hebben aan deze fraudeleuze praktijken meegewerkt. Slachtoffers werden door oplichters benaderd om één of meerdere huizen te kopen. De woningen zouden na de aankoop worden opgeknapt en worden verhuurd aan studenten. Wat de slachtoffers niet in de gaten hadden, was dat ze veel te veel geld betaalde voor deze panden die door fraudeleuze taxateurs veel te hoog waren getaxeerd.

Bij de verkoop van de huizen waren ook vaak dezelfde notarissen betrokken die, ofwel met de oplichters samenwerkten ofwel onvoldoende onderzoek deden naar de juistheid van de transactie.
Ook werden de woningen niet verhuurd zoals beloofd en bleef de koper achter met flinke hypotheekschulden. De fraudeurs, die mooie kantoortjes er op nahielden, bleken eveneens verdwenen.

De gemeente Rotterdam schat dat er tussen de 300 en 500 slachtoffers zijn van vastgoed- en hypotheekfraude.

De gemeente Rotterdam zal dinsdag een rapport overhandigen aan minister Hirsch Ballin van Justitie. Hierin vragen zij de mogelijkheid om 'foute' notarissen en taxateurs aan te pakken. Daarnaast bepleit de gemeente voor een landelijk geldend vergunningensysteem voor makelaars/taxateurs. Wanneer zij hun werk niet naar behoren uitvoeren moeten deze kunnen worden geschorst of een geldboete kunnen worden opgelegd.
Provincie:
Tag(s):