vrijdag, 14. december 2007 - 14:20

Timorschool project wint Geurt Binkgrevebokaal

Amsterdam

De Geurt Brinkgrevebokaal 2007 is gewonnen door het Timorschool-project in Zeeburg. Wethouder Tjeerd Herrema reikte de bokaal vrijdag 14 december uit aan de opdrachtgevers: Ymere, Stayokay en I.I.R.E. De bokaal is een prijs voor het beste initiatief op het gebied van herontwikkeling of renovatie van een gebouw in de bestaande voorraad. Daarmee is de prijs een tegenhanger van de Zuiderkerkprijs, bedoeld voor het meest aansprekende nieuwbouwproject.

Nieuwbouw blijft het parool om de druk op de Amsterdamse woningmarkt te verzachten. Vijfduizend nieuwe woningen per jaar is het streven van het gemeentebestuur. Maar waar mogelijk verdient behoud en renovatie de voorkeur. Tjeerd Herrema, wethouder Volkshuisvesting en Monumentenzorg is van mening dat oude gebouwen in vernieuwingsgebieden een belangrijke functie kunnen vervullen. De winnaar van de Geurt Brinkgrevebokaal 2007 heeft de voormalige Ambachtsschool aan het Timorplein een bestemming gegeven waarin culturele en economische functies een plaats hebben gekregen.

De bokaal is een eerbetoon aan Geurt Brinkgreve (1917-2005) die vijftig jaar geleden al opkwam voor behoud en herstel van de historische binnenstad van Amsterdam. Hij streed tegen verkrotting en de tijdgeest ‘platgooien en nieuwbouw neerzetten’. Dat deed hij in woord (als gemeenteraadslid) en daad (als geestelijk vader van NV Stadsherstel).

De jury heeft unaniem de Timorschool gekozen als winnaar van de Geurt Brinkgrevebokaal 2007. De voormalige Ambachtsschool aan het Timorplein herbergt een bioscoop, café en restaurant, het ‘digitale trapveld’ Cybersoek, podium- en conferentieruimten en een Stayokay-hotel.
Provincie:
Tag(s):