maandag, 10. december 2007 - 11:43

Trekpaardencompetitie komt naar Nagele

Nagele

Op 16 en 17 augustus 2008 komt de trekpaardencompetitie naar Nagele. Een bijzonder moment voor Flevoland. De trekpaarden competitie wordt gecombineerd met de inmiddels traditionele Akkerdagen van Op d’n Akker. Een recreatief bedrijf in poldernostalgie.

De Power Horse Competition -genaamd PHC dagen- wordt georganiseerd door de Stichting Trekpaard en Recreatie. Het doel van de stichting is een bijdrage te leveren voor de promotie van het recreatief en sportief mennen van geregistreerde trekpaarden rassen.
Van mei tot september treffen de Nederlandse, Belgische- en Duitse- menners van de PHC elkaar in Nederland en België. Deelname is alleen mogelijk met in het stamboek ingeschreven trekpaarden. Paarden die een leeftijd van minimaal drie jaar en een minimum gewicht van 650 kilogram hebben.

Ondanks hun gewicht zijn trekpaarden uiterst rustig. Men fokte de paarden vroeger voor het werk en had dus niets aan ongehoorzame of onrustige paarden. Dit rustige gedrag zorgt er voor dat het publiek tussen de paarden door kan lopen. Waar bij andere paardensporten het publiek op afstand wordt gehouden, staat men er bij de trekpaarden gewoon tussen in.

In 2008 worden de PHC dagen voor het eerst georganiseerd in Nagele. De combinatie wordt gemaakt met de jaarlijkse Akkerdagen van het bedrijf Op d’n Akker, gevestigd aan de Havenweg in Nagele en sinds 2003 een prachtige toevoeging voor de toeristische sector in Flevoland. Poldernostalgie in al haar facetten. Recreatie in combinatie met authentieke landbouw en een kennismaking met de cultuur historie van de provincie Flevoland.

Het authentieke boerenleven uit de 50-er en 60-er jaren kan men bij Op d’n Akker allereerst zelf ervaren door verschillende spelen zoals klompgolfen op een 18-holes baan, touwtrekken met boerenpaarden, hooivorkdarten, spijkerslaan, de kop van Jut en een estafettebaan. Maar ook een huifkartocht, kanoën naar Schokland met een bezoek aan het Schokland museum en afsluitend een boerenlunch in het Schokkerbos, behoren tot de vele mogelijkheden. Een voormalige aardappel bewaarplaats is inmiddels omgebouwd tot een heuse feestlocatie waar complete diners, buffetten, maar ook barbecues georganiseerd worden. Op het land staan de gewassen van vroeger, zoals karwei, koolzaad, luzerne en blauwmaanzaad. Op d’n Akker is dus niet alleen een recreatieve maar ook een educatieve beleving.

Ieder jaar organiseert Van Oorschot de traditionele Akkerdagen. Twee dagen gevuld met een akkermarkt, kinderspelen in een maïsdoolhof, oogstwerkzaamheden met Belgische trekpaarden, handmatig oogsten door knecht en publiek, ploegdemonstraties en verder alles wat men wil weten over de traditionele akkerbouw. Een prachtige uitbreiding van dit evenement is de toevoeging van de PHC dagen in 2008. Een combinatie van twee krachtige concepten die aanvullend werken, maar hierdoor ook zeer geschikt zijn voor een breed publiek. Van een leuke familiedag met de kinderen tot een mogelijkheid voor bedrijven om op zeer ludieke wijze haar relaties te ontvangen.

Al met al belooft het een fantastisch spektakel te worden op 16 en 17 augustus 2008.
Een nieuwe traditie voor Flevoland is mogelijk nu al ontstaan.

Voor meer informatie: www.opdnakker.nl en www.powerhorsecompetition.nl.
Provincie:
Tag(s):