dinsdag, 5. juni 2007 - 14:19

Truckers 'bloednerveus' voor uitslag test

De Meern

Dinsdagochtend én vanavond worden vrachtwagenchauffeurs geprikt op cholesterol bij de truckstop achter AC Restaurant De Meern langs de A12. In het kader van de vijfde Nationale Cholesteroltest wordt gemeten of het inderdaad zo is dat vrachtwagenchauffeurs een verhoogd cholesterolgehalte hebben, zoals meer dan de helft van de Nederlanders denkt.

Om dat te onderzoeken staat de Hartstichting vandaag met een speciaal ingerichte stand op de chauffeursplaats achter het AC Restaurant De Meern. Vanaf vijf uur tot negen uur ‘s ochtends én tussen half vier 's middags en half tien 's avonds prikt een aantal verpleegkundigen gratis het cholesterol van alle chauffeurs die dat willen.

Uit onderzoek is gebleken dat 59% van de Nederlanders denkt dat vrachtwagenchauffeurs de meeste kans hebben op een verhoogd cholesterol. "We hebben vanochtend gezien dat de gedachte van het Nederlands publiek niet helemaal klopt. De vrachtwagenchauffeurs die wíj vanmorgen geprikt hebben, hadden gemiddeld genomen een gezond cholesterol.

Natuurlijk waren er ook chauffeurs met een verhoogd cholesterol. Deze hebben we ter plekke advies gegeven over wat ze zelf kunnen doen om het cholesterolgehalte te verlagen" aldus Trudy Sonneveld van de Nederlandse Hartstichting. Eén derde van de Nederlanders heeft een te hoog cholesterol, vaak zonder het zelf te weten. Een te hoog cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1 in Nederland.

Eén van de truckers zei na afloop: “Ik was een beetje bang voor de uitslag maar het blijkt mee te vallen. Maar ik heb toch nog wel een paar goede tips gekregen van de dames!�
De Nationale Cholesteroltest is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Nederlandse Hartstichting waarbij 150 verpleegkundigen zes weken lang bij in het totaal ruim 500 supermarkten gratis het cholesterol meten.
Provincie:
Tag(s):