zaterdag, 31. maart 2007 - 23:17

Tsjernobyl-kinderen op bezoek bij de brandweer

Aalsmeer

Afgelopen zaterdag hebben 28 Tsjernobylkinderen uit de omgeving van Rakin de dag van hun leven gehad bij de brandweer van Aalsmeer/Uithoorn. De kinderen en 2 begeleiders zijn hier op uitnodiging van de stichting Tsjernobylkinderen Aalsmeer, die kinderen rondom de nog steeds besmette gebieden eens in de twee jaar twee maanden naar Nederland halen om de kinderen te laten ‘bijtanken’.

Tijdens hun verblijf in Aalsmeer organiseert Jan Vink (bevelvoerder) van de brandweer van Aalsmeer, samen met andere brandweermensen altijd een dag voor de kinderen die ze nooit meer zullen vergeten. Afgelopen zaterdag was zo een dag. De kinderen werden ‘s morgens rond half elf op de kazerne verwelkomd door het commando en de vele brandweerlieden die zich voor deze dag speciaal hadden vrijgemaakt. Nico Theuns sprak de kinderen toe vanuit het commando, waarna de dag aanving met allerlei activiteiten met natuurlijk een heerlijke lunch tussendoor.

De kinderen konden een ‘échte brand’ blussen, mochten met een waterkanon spuiten en er werden rondritten gemaakt met diverse brandweervoertuigen. Maar waar de kinderen pas écht van uit hun dak gingen was de brandweerspeedboat. Uitgerust met ieder een veiligheidsvest en met twee brandweermensen aan boord, konden de kinderen zelf eens achter het roer om eens lekker over de Westeinderplas te ‘scheuren’.

Onlangs heeft de brandweer van Aalsmeer een brandweerauto geschonken aan de brandweer van Buda Kasalova (nabij Tsjernobyl). De brandweer van Buda Kasalova heeft dit jaar vier mensen kunnen redden tijdens een grote brand. Volgens de lokale brandweercommandant is dit te danken aan het ‘oude’ voertuig van Aalsmeer. Hij is een stuk sneller, heeft betere uitrusting en hapert niet wanneer de burgers ons nodig hebben.

Rond half vier kwam aan al het moois een eind en werden de brandweermensen door de kinderen, die inmiddels een woordje Nederlands hadden geleerd, ‘boedankt’.
Provincie:
Tag(s):