vrijdag, 8. juni 2007 - 9:24

TU-studenten balanceren tussen twee wielen

Delft

Op dinsdag 12 juni nemen veertig teams van eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde van de TU Delft het tegen elkaar op in de finale van de jaarlijkse ontwerpwedstrijd. Met hun zelfgebouwde éénassige éénpersoons-tweewieler leggen zij al balancerend hun weg af over een bochtig parcours, dat speciaal voor de gelegenheid op het plein van de faculteit 3mE wordt aangelegd. Zowel voor “de snelste ronde� als voor “het beste ontwerp� liggen prijzen in het verschiet.

De opdracht voor de Delftse studenten luidde: ontwerp een éénassig éénpersoonsvoertuig, gedragen door twee wielen. De moeilijkheden daarbij zijn: stabiliteit (evenwicht), koershouden (besturing), aandrijving (al of niet met behulp van een elektromotor) en remmen. Een extra complicatie is dat de teams pas vijf minuten voor het begin van de wedstrijd de speciaal voor de gelegenheid vervaardigde wielen uitgereikt krijgen.

De teams van eerstejaarsstudenten nemen het op dinsdag 12 juni in een knock-outsysteem tegen elkaar op. De wedstrijddag begint om 11.00 uur op het plein voor het gebouw van Werktuigbouwkunde (faculteit 3mE) aan de Mekelweg 2 in Delft. De finalerace is omstreeks 16.15 uur en de uitreiking van de prijzen door de rector magnificus van de TU Delft, prof.dr.ir. J.T.Fokkema, is gepland tussen 17.00 en 17.30 uur.

Ontwerpwedstrijd
De ontwerpwedstrijd voor eerstejaarsstudenten Werktuigbouwkunde aan de TU Delft maakt deel uit van het reguliere onderwijsprogramma. Naast studiepunten kunnen de studenten met hun éénasser geldprijzen verdienen. Het Ontwerp Project vindt dit jaar al voor de elfde keer plaats. De afgelopen jaren bouwden de studenten onder meer een ‘strafschoprobot’ die het opnam tegen oud-voetballer John de Wolf en een mechanische dartswerper, die het talent van Raymond van Barneveld ter discussie stelde.

De Ontwerpdag wordt georganiseerd in samenwerking met Gezelschap Leeghwater, de studievereniging van Werktuigbouwkunde aan de TU Delft. Gezelschap Leeghwater nam ooit het initiatief tot de ontwerpdag, als aanvulling op het onderwijsprogramma. Meedoen aan de ontwerpwedstrijd werd deel van het reguliere eerstejaars ontwerponderwijs, nadat was bewezen dat het voor de studenten een enthousiasmerende oefening is in het vertalen van een technisch concept naar de echte praktijk.

Het is voor eerstejaars de eerste keer in hun studie, dat zij een eigen ontwerp met de daarbij behorende argumentatie en berekeningen in de praktijk testen. Zij worden niet alleen beoordeeld op de prestaties van hun éénasser op de wedstrijddag, maar ook op de mondelinge groepspresentatie die zij vooraf moeten houden over hun ontwerp.
Provincie:
Tag(s):