donderdag, 31. mei 2007 - 13:55

'Tukkend' door Den Haag

Den Haag

Vanaf vrijdag kan iedereen, die het taxigebruik in Den Haag te duur vindt, gebruik maken van de tuk-tuk. De tuk-tuk is in de meeste gevallen een driewielig motorrijtuig dat geschikt is om meerdere personen mee te vervoeren. Het idee om ze hier in Nederland te gaan laten rijden is overgewaaid uit Thailand, waar ze niet meer zijn weg te denken uit het straatbeeld.

Donderdag heeft het Nederlandse bedrijf, de Tuk-Tuk Company, de twintig ‘brommerige’ wagentjes officieel in de Haagse binnenstad in gebruik genomen.

Een ritje in Den Haag binnen een zone kost slechts € 3,50 per persoon, € 5 voor twee personen en € 6,50 voor 3 personen. Als toch de zonegrens wordt overschreden, betaalt men € 1,50 extra (onafhankelijk van het aantal personen), aldus het bedrijf.

De Tuk Tuk rijdt van 08.00 ’s ochtends tot 02.00 ’s nachts. In de winter zorgt het bedrijf ervgoor dat de klanten geen last hebben van de kou, regen en de wind. Dankzij de regenschermen en kacheltjes van de tuk tuk zitten passagiers er heerlijk warm en droog bij en staat men niet bij een halte te rillen wachtend op een tram of bus.

Voor de tuk-tuk gelden dezelfde maximumsnelheden als voor personenauto’s. Een tuk-tuk mag op de snelweg, mits het voertuig de minimumsnelheid van zestig kilometer per uur haalt. Er zijn ook tuk-tuks met een door de constructie bepaalde maximumsnelheid van minder dan 45 kilometer per uur. Dat zijn dan drie- of vierwielige bromfietsen. Daar gelden de verkeersregels voor brommobielen voor. Vanaf 1 november 2006 dienen deze tuk-tuks te zijn voorzien van een officieel bromfietskenteken.
Provincie:
Tag(s):