maandag, 29. oktober 2007 - 19:20

Tv kijken en navigeren in één

Amsterdam

Wereldprimeur: VDO Dayton biedt digitale tv en portable navigatie in één
VDO Dayton komt met een wel heel uniek product op de markt: portable navigatie en gratis digitale tv in één apparaat. Vanaf nu hoeft dus niemand meer een uitzending van zijn lievelingsprogramma te missen. In de file, aan het zwembad, in een vakantiehuisje, de mogelijkheden zijn legio, want het apparaat kan gemakkelijk in de jas- of broekzak overal naartoe worden meegenomen.

Ook kan teletekst worden geraadpleegd, zodat de bestuurder altijd op de hoogte is van bijvoorbeeld de laatste voetbaluitslagen, het weerbericht, filelengtes of het nieuws. De nieuwe apparaten vallen op door het formaat van hun beeldscherm. Zo heeft de PN 4000 een royaal breedbeelddisplay van maar liefst 4,3 inch en de PN 6000 zelfs van 5,6 inch. Daarnaast is het een van de slankste apparaten in zijn soort.

Het systeem biedt naast televisie natuurlijk ook superieure navigatie. Het systeem biedt in realtime een hoge resolutie grafische kaart in 2D- of 3D-weergave en leidt de bestuurder betrouwbaar en - in combinatie met een optionele TMC-ontvanger - zo veel mogelijk filevrij naar zijn eindbestemming. Nieuw is de functie ‘Lane Guidance’, oftewel rijstrookbegeleiding. Het systeem geeft middels kleuren aan op welke rijstrook de automobilist moet rijden. Op deze manier wordt het nog makkelijker om de juiste afslagen te nemen en borden te volgen. Via de meegeleverde SD-kaart is gedetailleerde wegeninformatie in maar liefst 39 landen beschikbaar.

Optioneel is de TMC of TMC/Bluetooth houder. Hiermee kan de gebruiker handsfree bellen via het navigatiesysteem. En de gebruiker kan er voor kiezen om de meest actuele verkeersinformatie, zoals files en mobiele verkeerscontroles, weer te laten geven. Deze kunnen verwerkt worden in de geplande route, zodat men altijd de snelste route naar de eindbestemming kan nemen.

De bediening van de apparaten is uiterst eenvoudig. Niet alleen de invoer van de bestemming, de keuze van de route en het adresboek worden met behulp van een intuïtief en eenvoudig te begrijpen menu direct via het touch-screen scherm geregeld, maar voor het eerst ook alle tv-functies. Een ‘helderheidssensor’ zorgt onder alle omstandigheden voor perfecte weergave op het breedbeelddisplay: het past automatisch de lichtsterkte aan. Op deze manier is het kleurendisplay dag en nacht goed verlicht, zonder de bestuurder te verblinden.

De navigatie wordt daarbij vanwege de betere overzichtelijkheid altijd weergegeven op bioscoopformaat 16:9. De tv-weergave ondersteunt zowel de 16:9- als de 4:3-modus.

PN 4000 (4,3 inch display) met Europa-kaart: EUR 399,-
PN 6000 (5,6 inch display) met Europa-kaart: EUR 499,-
Categorie:
Tag(s):