maandag, 7. mei 2007 - 15:18

Twaalf jaar gevangenisstraf voor doodslag zwerver

Utrecht

De rechtbank Utrecht heeft een 37-jarige man uit Utrecht veroordeeld wegens doodslag op een zwerver op landgoed Amelisweerd in Bunnik in november 2005. Het openbaar ministerie had acht jaar cel en tbs geëist.
De rechtbank acht bewezen dat de veroordeelde Utrechtenaar met gebruik van veel geweld het slachtoffer om het leven heeft gebracht. De rechtbank kwalificeert het bewezen verklaarde als doodslag. De man werd vrijgesproken van moord, omdat van voorbedachte rade in de ogen van de rechtbank geen sprake is.

De rechtbank acht een langdurige gevangenisstraf geboden, omdat er een sterk gevaar voor herhaling aanwezig is. De rechtbank is daarnaast van oordeel dat er weliswaar een stoornis bij verdachte aanwezig is, maar dat het feit volledig aan verdachte dient te worden toegerekend. De rechtbank is van oordeel dat er daarom geen ruimte is voor het opleggen van tbs met dwangverpleging.

De veroordeelde man heeft bovendien slecht meegewerkt bij het onderzoek naar zijn persoon, waardoor hij slechts beperkt onderzoekbaar was. De rechtbank is daarom van oordeel dat alleen een onvoorwaardelijke vrijheidsstraf passend en geboden is.
Provincie:
Tag(s):