maandag, 29. januari 2007 - 17:23

Twee keer dronken achter het stuur: rijbewijs kwijt

Amsterdam

Automobilisten die voor de tweede keer gepakt worden voor dronken rijden raken hun rijbewijs kwijt. De Raad van State heeft dit plan van PvdA Tweede-Kamerlid Aleid Wolfsen en zijn VVD-collega Frans Weekers, positief beoordeeld. Wolfsen: ‘Wanneer automobilisten twee keer over de schreef gaan wordt het rijbewijs ingenomen.’

Volgens de cijfers van Veilig Verkeer Nederland vallen er elk jaar ruim 300 doden en meer dan 4500 gewonden door dronken automobilisten. Het plan van Wolfsen en Weekers is duidelijk: Wanneer een automobilist gepakt wordt met meer dan 0,5 promille alcohol in zijn bloed, ongeveer twee glazen bier, dan krijgt hij nog één kans. Wanneer hij dan een tweede keer gepakt wordt met meer dan 1 promille alcohol, ongeveer 4 tot 7 glazen, dan raakt hij zijn rijbewijs kwijt en zal opnieuw rijexamen moeten doen.

Het Ministerie van Verkeer en Waterstaat wilde het plan van Wolfsen en Weekers eerst nog voorleggen aan de Raad van State. Die bracht positief advies uit. Wolfsen: ‘Ik ga ervan uit dat een Kamermeerderheid ons initiatief steunt en we het binnen een aantal weken kunnen afronden. Als de Eerste Kamer ook akkoord is kan het plan eind van dit jaar ingevoerd worden.
Provincie:
Tag(s):