woensdag, 21. november 2007 - 8:59

Twee verdachten aangehouden op verdenking van witwassen

Elst

De politie van Elst heeft in samenwerking met Bureau Financiële Recherche van de politie Gelderland-Midden twee verdachten aangehouden op verdenking van het witwassen van geld.

De twee, een 35-jarige man en een 30-jarige vrouw uit Arnhem worden er van verdacht grote sommen geld, gewonnen uit hennepteelt, te hebben witgewassen door middel van de aanschaf van diverse goederen. Zij worden tevens verdacht van deelname aan een criminele organisatie die zich op grote schaal bezig houdt met professionele hennepteelt.

Het onderzoek begon op 30 juli van dit jaar toen de politie van Elst stuitte op een hennepkwekerij in Elst en daar de 30-jarige vrouw aantrof. De Arnhemse werd aangehouden en na verhoor weer heengezonden. De plantage met 375 planten werd in beslag genomen en vernietigd. Bij nader onderzoek kwam ook de 35-jarige verdachte in beeld. Hij wordt de dezelfde dag aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de hennepteelt. Omdat op dat moment voldoende bewijs ontbreekt, wordt hij op vrije voeten gesteld.

Daarop is een strafrechtelijk financieel onderzoek ingesteld om de mogelijkheden van de Wet ‘Pluk ze’ te benutten. Dit strafrechtelijk financiële onderzoek is er op gericht de omvang van het wederrechtelijk verkregen voordeel uit de criminele activiteiten vast te stellen met het doel dit aan verdachten te ontnemen.

Dat onderzoek werd ingesteld door het Bureau Financiële Recherche. Hieruit kwam naar voren dat de verdachten mogelijk grote sommen geld hebben besteed aan de aanschaf van luxe goederen. Deze inkomsten zouden zijn verkregen uit de opbrengsten van meerdere hennepplantages die zich zouden bevinden in meerdere huizen in Gelderland en Brabant. De 35-jarige Arnhemmer wordt ervan verdacht deze huizen voor dat doel te hebben gehuurd. De politie heeft hierop diverse plantages aangetroffen in Gemert, Wijchen, Arnhem en Zevenaar.

Op basis van dit onderzoek werden beide verdachten eind oktober aangehouden. Bij de doorzoekingen in hun woningen wordt beslag gelegd op onder andere een drietal auto’s en audioapparatuur met een totale waarde van 180.000 euro. Ook werd 120.000 euro contant geld in beslag genomen. De beide verdachten zitten in voorlopige hechtenis.
Provincie:
Tag(s):