maandag, 16. april 2007 - 10:22

Tweede zeearend geboren

Lelystad

Het paartje zeearenden in natuurgebied de Oostvaardersplassen heeft voor de tweede keer een ei uitgebroed. Op zondag 15 april 2007 was via de webcam een kleine zeearend in het nest te zien. Boswachter Hans Breeveld: �Het is geweldig, deze keer kunnen we echt alles zien. Opeens was daar een klein wit koppie in het nest te zien dat door de ouder werd gevoed. De geboorte van de jonge zeearend komt iets vroeger dan verwacht. Maar dat is de natuur." Het is nog niet duidelijk of dit het enige jong is of dat er de komende dagen nog een ei uitkomt. Dit heeft staatsbosbeheer bekend gemaakt.

Sinds begin maart zijn de verrichtingen van het broedende zeearendpaar in de Oostvaardersplassen via een webcam te volgen. Deze webcam heeft de afgelopen dagen helaas last van storingen: het beeldsignaal valt regelmatig weg. Maar gelukkig worden toch af en toe beelden doorgezonden en kon het jong worden gezien. Verhelpen van de technische storingen was niet mogelijk, omdat dan misschien het broedproces zou worden verstoord. Ook waren er kortgeleden nog raven die op de eieren aasden, maar zij zijn gelukkig niet geslaagd in hun missie.

Begin maart werd het ei gelegd, want vanaf dat moment zaten de zeearenden op het nest te broeden. Mannetje en vrouwtje zaten afwisselend op het ei. Vorig jaar was het de eerste keer sinds de middeleeuwen dat de zeearend in Nederland broedde.
Provincie:
Tag(s):