woensdag, 16. mei 2007 - 23:49

UEFA Cup prooi voor Sevilla

Voor het eerst in 21 jaar heeft een club de UEFA Cup weten te prolongeren. Sevilla klopte landgenoot Espanyol na strafschoppen en pakte net als vorig jaar de zilveren beker.

De openingsfase was absoluut voor Sevilla en de Andaluciërs wisten dan ook als eerste het net te vinden. In de 18e minuut slingerde doelman Palop een verre worp richting aanvaller Adriano, die twee man afschudde en knap afrondde in de lange hoek: 0-1.

Espanyol had tot dan toe weinig in te brengen en had een fikse dosis geluk nodig om langszij te komen. In de 28ste minuut begon Riera aan een doodlopende solo - zo leek het althans - , maar zijn schot werd dusdanig door Daniel Alves beroerd, dat Palop er geen volle hand achter kreeg: 1-1.

De tweede helft ging meer gelijk op. Eerst was Luis Fabiano dichtbij de voorsprong voor Sevilla, daarna liet Tamudo van zich horen voor Espanyol. Riera raakte ook nog eens op spectaculaire wijze de lat. Net toen de Catalanen sterker werden, pakte Moises Hurtado zijn tweede gele kaart. Hij torpedeerde invaller Kerzhakov en moest inrukken van scheidsrechter Busacca.

Dankzij de nummerieke meerderheid kreeg Sevilla weer de overhand, maar doelpunten vielen er niet meer. Een verlenging moest uitkomst brengen. Daarin leek Frédéric Kanouté het duel in het slot te gooien. De spits uit Mali punterde de 1-2 achter doelman Irazoiz na goed voorbereidend werk van Jesus Navas.

Een zondagspoeier van invaller Jonatas trok de stand vijf minuten voor het einde van de verlenging echter weer gelijk. Strafschoppen moesten zodoende een winnaar opleveren. Daarin faalde Espanyol op dezelfde manier als in 1988, de laatste keer dat de club in de finale van de UEFA Cup stond. Net als toen - destijds tegen Bayer Leverkusen - misten de Catalanen ook nu drie penalty's. Doelman Palop werd de held van Sevilla. De keeper pakte de inzetten van Luis Garcia, Jonatas en Torrejon en bezorgde zo de beker voor de tweede opeenvolgende keer aan zijn werkgever.

Mooi was dat de UEFA Cup voor het eerst sinds lange tijd weer op de tribune werd uitgereikt. Een nieuwe regel, opgelegd door de nieuwe UEFA-voorzitter Michel Platini, die op deze manier het voetbal dichter bij het publiek wil brengen.
Categorie:
Tag(s):