zondag, 6. mei 2007 - 16:14

Uitzonderlijke droogte voorbij

Noordwijk

Na 45 vrijwel droge en zonnige dagen is het zondagmiddag in het grootste deel van Nederland eindelijk gaan regenen. Om drie uur meldt het KNMI op Vlieland de éérste druppels regen.

In Noordwijk werd rond half vijf pas de eerste druppels water waargenomen. Volgens het KNMI in de Bilt zal de verwachte regen begin deze week niet voldoende zijn om het landelijk neerslagtekort, zo’n honderd millimeter, te kunnen bijwerken.

Sinds 22 maart is er in vrijwel het hele land geen of nauwelijks regen gevallen. In combinatie met het zonnige weer heeft dat inmiddels geleid tot een uitzonderlijk groot neerslagtekort. Uit de klimaatbestanden van het KNMI blijkt dat het in deze tijd van het jaar nog nooit zo droog is geweest. In De Bilt viel over de afgelopen periode van bijna anderhalve maand alleen op 3 april 0,3 mm. Het is vier keer eerder voorgekomen dat het zo droog was maar die periodes duurden veel korter.

Rijkswaterstaat en het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) waarschuwen voor gladheid op de Nederlandse wegen. In de afgelopen periode van droogte heeft vuil, onder andere olie, zand en rubberresten, zich verzameld op de wegen. In combinatie met neerslag vormt dat vuil een soort sop dat gladheid kan veroorzaken. Automobilisten, motorrijders in het bijzonder, moeten rekening houden met een langere remweg. Daarnaast wordt iedereen geadviseerd zijn of haar rijdrag aan de omstandigheden aan te passen.
Provincie:
Tag(s):