woensdag, 17. oktober 2007 - 12:22

UM-hoogleraar Pim Martens deelt mee in Nobelprijs

Maastricht

Prof. Pim Martens, hoogleraar Duurzame Ontwikkeling aan de Universiteit Maastricht (International Centre for Integrated Assessment & Sustainable Development), is één van de klimaatonderzoekers van het IPCC die samen met Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede ontvangt.

Martens, afkomstig uit Brunssum en afgestudeerd als één van de eerste milieugezondheidkundigen in Maastricht, werkt al sinds de jaren negentig mee aan de IPCC-rapportages, eerst als auteur en nu als reviewer. Hij richt zich met name op de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid in Europa.

Het IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) is een VN-organisatie die de risico's van klimaatverandering evalueert. In het IPCC werken 3000 klimaatwetenschappers uit de hele wereld samen. Enkele tientallen onderzoekers komen uit Nederland, vooral van het KNMI en het Milieu- en Natuur Planbureau. Het IPCC doet zelf geen onderzoek, maar evalueert onderzoek dat is gepubliceerd in gereviewde wetenschappelijke tijdschriften.

Volgens het Nobelcomité hebben de rapporten die het IPCC de afgelopen decennia heeft gepubliceerd, tot een brede consensus geleid over de relatie tussen menselijke activiteiten en de opwarming van de aarde.
Provincie:
Tag(s):