dinsdag, 2. januari 2007 - 13:21

UMCG start rookstoppoli

Groningen

Patiënten die roken krijgen van hun arts vaak het dringende advies van de sigaretten af te blijven. Maar lang niet iedereen lukt het om op eigen kracht te stoppen met roken. Artsen in het Universitair Medisch Centrum Groningen kunnen hun patiënten hiervoor sinds kort doorverwijzen naar de rookstoppoli. Na een intakegesprek en het invullen van een vragenlijst over hun rookgedrag kunnen patiënten hier onder deskundige begeleiding van het roken afkomen

Roken veroorzaakt aandoeningen zoals longkanker en hart- en vaatziekten. Minder bekend is dat roken ook een groot aantal ziektes verergert. Darmziektes vlammen er bijvoorbeeld door op. Niet alleen voor de roker zelf, maar ook voor zijn omgeving heeft roken schadelijke gevolgen. Zo krijgt een astmatisch kind meer last van zijn luchtwegen als er in zijn omgeving wordt gerookt.

Omdat roken op veel verschillende aandoeningen een negatief effect heeft, geeft bijna iedere specialist – van dermatoloog tot gynaecoloog – patiënten wel eens het advies te stoppen met roken. Tot voor kort boden alleen de afdeling Longziekten en de revalidatieafdelingen Longziekten en Cardiologie in het Centrum voor Revalidatie, locatie Beatrixoord van het UMCG enige begeleiding aan patiënten. Nu kunnen alle patiënten intern worden doorverwezen naar de rookstoppoli. Ook ouders van patiëntjes die het advies hebben gekregen te stoppen met roken.

De begeleiding varieert van minimale interventiestrategie tot intensieve individuele begeleiding of groepsbegeleiding. Ook bestaat de mogelijkheid een patiënt door te verwijzen naar een psycholoog. Het UMCG biedt de begeleiding kosteloos aan patiënten aan en verwacht jaarlijks zo’n 400 patiënten te begeleiden.
Provincie:
Tag(s):