dinsdag, 24. april 2007 - 23:31

Urinoir in de Spuisteeg tegen wildplassen

Hilversum

Sinds vorige week woensdag is het Hilversumse uitgaansgebied een alternatief voor wildplassen rijker. Op die dag werd in de Spuisteeg vlakbij de Groest een nieuw urinoir geplaatst. Aanleiding waren de klachten van buurtbewoners die met name op warme dagen veel overlast ondervonden van het wildplassen. Dit heeft de gemeente Hilversum dinsdag bekend gemaakt.

Als oplossing werden er aanvankelijk zogenaamde mobiele plaskruizen geplaatst. Dat had meteen effect, maar die plaskruizen zijn eigenlijk meer bedoeld voor evenementen. Daarom zocht de gemeente naar een permanente oplossing. Dat leidde in 2005 tot plaatsing van het eerste openbare urinoir op de kop van de Groest, tegenover de HUBO. Dat was een uniek exemplaar omdat de gemeentelijke landschapsarchitecten hadden gesleuteld om het ontwerp geschikter voor Hilversum te maken. Zo domineert het binnenstads-groen, zo kenmerkend voor het andere straatmeubilair in het centrum.

Een kopie van dit exemplaar werd in de Spuisteeg geplaatst omdat die plaats favoriet is bij wildplassers. Wildplassen, zo leert een recent onderzoek van de gemeente Utrecht, is vooral een mannelijke kwestie. Daarom wordt er nog niet gedacht aan een openbaar toilet voor vrouwen. De urinoirs worden dagelijks gereinigd door de gemeente.
Provincie:
Tag(s):