maandag, 15. januari 2007 - 16:20

Utrecht heeft meer brandweerpersoneel nodig

Utrecht

De roosters van de Utrechtse brandwachten zijn als gevolg van het nieuwe Arbeidstijdenbesluit aangepast. Daardoor waren aanpassingen in de organisatie van de brandweerzorg nodig. Die aanpassingen garanderen dat de basis brandweerzorg wordt uitgevoerd binnen de zorgnormen die de brandweer hanteert. In de toekomst zijn voor dezelfde zorg meer brandweermensen nodig en dat brengt beduidend hogere kosten met zich mee.

De brandweerzorg in Utrecht is sinds begin dit jaar op onderdelen beperkt. De beperking is het gevolg van het nieuwe Arbeidstijdenbesluit dat in Nederland op 1 juli 2006 van kracht is geworden. Het besluit stelt dat brandweermensen gemiddeld nog maar 48 uren per week ingeroosterd mogen worden. Tot voor kort was dat 54 uren per week. Om aan de eis van 48 uur per week te voldoen is Brandweer Utrecht genoodzaakt om de roosters van de brandweermensen aan te passen en nieuwe brandwachten aan te nemen. De brandweer heeft ongeveer twee jaar nodig om nieuwe mensen op te leiden en daarmee weer op sterkte te komen.

Het invoeren van het 48-uurs rooster per 1 januari 2007 betekent dat met het huidige personeel minder voertuigen bezet kunnen worden die 24 uur per dag operationeel zijn. Er zijn tussen de 35 en 50 fulltime brandweerlieden nodig om alle voertuigen weer volledig operationeel te krijgen.
Provincie:
Tag(s):