vrijdag, 28. december 2007 - 0:13

Utrecht thuis heer en meester tegen Excelsior

(Elfvoetbal) Nadat Excelsior afgelopen zondag verrassend Ajax versloeg, hoopte de ploeg uit Rotterdam de lijn door te trekken tegen Utrecht. Vanaf de eerste minuut werd echter duidelijk, dat Utrecht had geleerd van de prestatie tegen de Amsterdammers.

Geconcentreerd trokken de Domstedelingen ten aanval. Het was een juiste wedstrijdstrategie, want binnen tien minuten kwam het op voorsprong. Robin Nelisse zag al na enkele minuten een inzet geblokkeerd worden door keeper Ronald Graafland. In de negende minuut was hij succesvoller. Een mooie pass van Tim Cornelisse zette hem vrij voor de goal, en met een lage schuiver bracht hij zijn ploeg op voorsprong. Het was de tiende seizoenstreffer van Nelisse.

Ook hierna bleef Utrecht dominant. Het drong Excelsior naar achteren en Utrecht-keeper Michel Vorm die Franck Grandel naar de bank verdrongen lijkt te hebben, had vrijwel niets te doen. Graafland kreeg daarentegen weinig rust. Hij tikte een mooie vrije trap van aanvoerder Gregoor van Dijk uit de kruising en weerhield met zijn tenen Nelisse van diens tweede treffer. De tiende corner van Utrecht was echter te veel van het goede. Een afgeslagen bal belandde voor de voeten van Leroy George, die van buiten de zestien hard uithaalde. Via de onderkant van de lat scoorde hij zo op schitterende wijze de 2-0.

Excelsior-spits Geert den Ouden kreeg vlak voor rust nog een spaarzame mogelijkheid. Hij kapte zich knap vrij, maar zijn slappe inzet werd geblokt. Het spelbeeld van de tweede helft was vrijwel hetzelfde als dat van de eerste, zij het in een tempo lager. Met het oog op de uitwedstrijd tegen Vitesse over drie dagen nam de ploeg van Willem van Hanegem bewust gas terug. En nog kreeg het de betere kansen.

Het derde doelpunt viel echter verrassend aan de kant van de gasten. Excelsior-invaller Michel van Guldener bracht zijn ploeg in de 61ste minuut terug in de wedstrijd. Nog maar net in het veld tikte hij een voorzet van Tjeerd Korf beheerst binnen.

Het was voor Utrecht reden om een tandje bij te schakelen, en drie minuten na de aansluitingstreffer van de gasten was de orde weer hersteld. Opnieuw was een corner beslissend. Tom Caluwé bracht een kort genomen variant voor het doel, Francis Dickoh kopte de 3-1 binnen.

Hierna was van een wedstrijd geen sprake meer. Excelsior was niet bij machte Vorm verder te testen en Utrecht vond het wel best. Dankzij een prachtig afstandschot van Loïc Loval werd het nog wel 4-1.

Het is de terechte uitslag van een eenzijdige wedstrijd. Utrecht blijft dankzij deze uitslag in het spoor van de subtop. Excelsior is weer met beide benen op de grond gezet. De Rotterdamse club blijft een degradatiekandidaat gezien het spel van vanavond.