woensdag, 7. februari 2007 - 17:32

Vallen Verleden Tijd

Nijmegen

Een losliggende mat, een gladde stoep of kabels over de vloer. Een ongelukje zit in een klein hoekje.Voor ouderen kan een valpartij grote gevolgen hebben en leiden tot ernstige verwondingen, zoals botbreuken. Daarnaast worden veel mensen na een val ook nog banger om te bewegen. Ze gaan activiteiten vermijden waardoor hun conditie verslechtert.

De Maartenskliniek heeft een wetenschappelijk onderbouwde valtraining ontwikkeld waarmee het risico op een val met bijna de helft afneemt. De eerste valpreventietraining start eind februari 2007 in het Sport Medisch Centrum van de Maartenskliniek. Iedereen van 65 jaar en ouder kan deelnemen. De kosten worden door de meeste zorgverzekeraars vergoed.

Valincidenten komen veel voor onder senioren. Per jaar belanden 50.000 mensen met een botbreuk op een spoedeisende hulp omdat ze gevallen zijn. Senioren vallen vaker omdat de vaardigheid om tijdens het lopen obstakels te ontwijken verslechtert met het ouder worden. De meeste mensen vallen over een obstakel dat ze tegenkomen tijdens het lopen. Met training kan men leren weer met vertrouwen te bewegen en vooruit te kijken naar mogelijke obstakels op de route binnen- of buitenshuis.

In de wetenschappelijk onderbouwde training genaamd ‘Vallen Verleden Tijd’ oefenen de deelnemers op een hindernisbaan waar allerlei valrisico’s uit het dagelijks leven zijn nagebootst, zoals een ongelijk trottoir of het lopen zonder zicht op de voeten. Daarnaast leren de deelnemers in de training judo-valtechnieken om de kans op verwondingen te verkleinen als men onverhoopt toch valt. De resultaten zijn zeer goed. Uit het onderzoek van de Sint Maartenskliniek blijkt dat de kans op een valincident met 46 procent afneemt na deelname aan de cursus.

De training bestaat uit een intake en tien bijeenkomsten in groepsverband. Groepen zijn niet groter dan 10 personen zodat er voldoende aandacht is voor individuele begeleiding. De eerste groep start eind februari. Voor meer informatie of voor aanmelding kunt u contact opnemen met Jan van de Braak, telefoon 024-3786544 of een email smc@maartenskliniek.nl.

De Sint Maartenskliniek richt zich als ziekenhuis volledig op de behandeling van houding- en bewegingsaandoeningen. Patiënten kunnen er terecht voor behandeling van aandoeningen volgens de nieuwste inzichten of voor revalidatie na een ziekte, ongeval of hersenletsel. Daarnaast heeft de Sint Maartenskliniek een polikliniek voor pijnbestrijding, een orthopedische spoedeisende hulp, een eigen apotheek en een sportmedisch centrum.

Jaarlijks maken 40.000 mensen, uit de regio Nijmegen maar voor een groot deel ook uit de rest van Nederland, gebruik van de diensten van de Sint Maartenskliniek.
Provincie:
Tag(s):